Predsednik OZS: Odganjamo tisto, kar bi moralo biti v ospredju v naši državi

Novice Forbes Slovenija 8. januarja, 2024 15.42
featured image

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) si bo v letošnjem letu prizadevala za razbremenitev gospodarstva z vidika administracije in davkov.

8. januarja, 2024 15.42

Z vsemi obremenitvami se po navedbah OZS v Sloveniji ustvarjata negativno vzdušje v gospodarstvu in nepredvidljivo poslovno okolje, piše Slovenska tiskovna agencija (STA). To je po besedah predsednika OZS Blaža Cvara razvidno iz tega, da “odganjamo tisto, kar bi moralo biti v ospredju v naši državi. To so razvoj, dodatne investicije in vse, kar vodi k blaginji te družbe”.

OZS večinoma zastopa majhne obrtnike in podjetnike. Zato si bodo še naprej prizadevali za dogovor z resornim ministrom o regulaciji cen električne energije za mali poslovni odjem, je še poudaril.

Za letošnje leto si na OZS želijo pravega socialnega dialoga. “Dokler se OZS ne vrne v delovanje ekonomsko-socialnega sveta, si želimo, da se vendarle izpolni obljuba oziroma napoved predsednika vlade, da se bomo dotlej mesečno pogovarjali o različnih temah in začeli celostno obravnavati vse napovedane reforme,” je dejal predsednik združenja.

Direktor OZS Danijel Lamperger se je strinjal, da je treba zmanjšati birokracijo in finančno obremenitev podjetij. To bi na koncu pomenilo več davkov in ne manj, pravi. Ker ni posluha za izboljšanje razmer, po njegovem mnenju konkurenčnost poslovnega okolja v Sloveniji nazaduje.

Predsednik OZS Blaž Cvar
Cvar si želi pravega socialnega dialoga in dogovora o zamejitvi cen elektrike za male poslovne odjemalce (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Za logistiko je težko leto

“Logistika je tista, ki je živa in prva začuti upad ali rast gospodarstva,” je dejal predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek. Po njegovi oceni je za njimi težko leto, vendar “je v našem sektorju vedno tako. Ko rešimo en problem, se nam jih deset odpre”.

V letošnjem letu se bodo, kot je dejal Pišek, še naprej spopadali z nerešenimi problemi od lanskega leta. Pri tem si želijo tudi posluha politike.

Izpostavil je digitalizacijo v sektorju, zeleni prehod in umeščanje logistične infrastrukture. Digitalizacija je po njegovi oceni zelo pomembna za varnost in pretočnost na slovenskih avtocestah.

Predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek
Predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek pravi, da je za logistiko težko leto (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

V gradbeništvu primanjkuje kadra

Gospodarstvo v Evropi se ohlaja, v gradbeništvo pa ohlajanje pride z zamudo. To se bo po oceni predsednika sekcije gradbincev pri OZS Zorana Simčiča pokazalo letos, zato od države pričakuje, da bo z razpisom investicij pokrila to luknjo. Izrazil je tudi pričakovanje, da bo vlada izpolnila obljubo in začela graditi neprofitna stanovanja.

“V tem letu bi bilo mogoče zgraditi okoli 1000 stanovanj, ampak bo treba hitro začeti,” je poudaril.

Simčič je izpostavil še pomen pomakanja kadra, ki se ga trenutno rešuje z delavci s Kosova. “Kader, ki je prišel s Kosova v zadnjem letu, je še ostal, zdaj pa bo ta kader šel naravnost v države, kjer imajo večjo dodano vrednost in boljše pogoje, kakor jih imamo v Sloveniji,” je dejal.

Simčič si zato želi, da bi država zagnala gradbeništvo in mu dala večji pomen, še poroča STA.