Novembra presenetljiv skok uvoza in izvoza v Nemčiji

Novice Forbes Slovenija 8. januarja, 2024 10.53
featured image

Višje povpraševanje v Evropski uniji je dvignilo izvoz iz največjega evropskega gospodarstva za več kot tri odstotke.

8. januarja, 2024 10.53

Nemška zunanja trgovina je v novembru presenetila analitike s precejšnjo mesečno rastjo. Izvoz se je na mesečni ravni povečal za 3,7 odstotka, kar je 0,3 odstotka več od pričakovanj analitikov. V oktobru se je izvoz skrčil za 0,4 odstotka, kažejo podatki statističnega urada Destatis.

Uvoz se je povečal za 1,9 odstotka, kar je prav tako več od pričakovane 0,2-odstotne rasti.

Novembrski izvoz v višini 131 milijard evrov je sicer še vedno pet odstotkov manjši od novembra 2022. Uvoz v višini 110 milijard evrov pa je bil novembra na letni ravni dobrih 12 odstotkov manjši.

Zunanjetrgovinski presežek Nemčije je tako znašal 20,4 milijarde evrov. To je več kot v oktobru, ko je ta znašal 17,7 milijarde evrov, in v lanskem novembru, ko je znašal 11,9 milijarde evrov, še navaja Destatis.

Večja trgovina z EU

Največji prispevek k skoku tako izvoza kot uvoza je imela trgovina z državami članicami Evropske unije (EU).

Največje evropsko gospodarstvo je novembra v države EU izvozilo za 5,4 odstotka več kot mesec prej oziroma 71,5 milijarde evrov. Izvoz v tretje države se je medtem povečal za 1,8 odstotka.

Uvoz iz držav EU v Nemčijo je bil na mesečni ravni večji za 2,8 odstotka, znašal je slabih 59 milijard evrov. Uvoz iz držav nečlanic EU je zrastel za 0,8 odstotka.

Nemčija je najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije. Po podatkih statističnega urada smo med januarjem in oktobrom lani tja izvozili za 6,3 milijarde evrov blaga, kar je dobrih 13 odstotkov celotnega izvoza. Vrednost uvoza iz Nemčije je v istem obdobju znašala 5,8 milijarde evrov oziroma dobrih 12 odstotkov celotnega uvoza.