Rešitev, s katero hitro preverite veljavnost vaše vinjete – in je ni naredil Dars

Tehnologija Andreja Lončar 7. januarja, 2024 18.49
featured image

Gregor Kikelj je izdelal rešitev, s katero v nekaj sekundah preverite, do kdaj velja vaša e-vinjeta.

7. januarja, 2024 18.49

Ponovoletni čas je še iz časov pred uvedbo elektronskih vinjet tudi čas, ko veliko ljudi razmišlja o nakupu nove vinjete.

Odkar imamo elektronske vinjete, nam ta sicer ne poteče nujno januarja, temveč leto dni po datumu začetka veljavnosti, ki ga je uporabnik določil ob njenem nakupu.

Kako preveriti, do kdaj velja vinjeta?

A v letu dni zlahka pozabimo, kdaj natančno smo vinjeto kupili.

Kako preveriti veljavnost vinjete, je odvisno od tega, kje ste jo kupili. Če ste se registrirali na Darsovem portalu, se lahko vpišete v evinjetni račun in preverite tam.

Če ste vinjeto kupili kot neregistriran uporabnik, potrdilo najdete na emailu. Če pa ste vinjeto kupili na fizičnih prodajnih mestih (praviloma na bencinski črpalki), pa lahko njeno veljavnost preverite na potrdilu o nakupu, ki ste ga takrat prejeli.

Problem nastane, če denimo potrdilo izgubite.

Dars v tem primeru predlaga, da se registirate in vnesete vse potrebne podatke (vrsto e-vinjete in njen cestninski razred, državo registracije in registrsko označbo vozila). Sistem vas bo pred vnosom podatkov o plačilni kartici opozoril, če je na registrsko označbo vezana veljavna e-vinjeta. Takrat prikaže tudi datum poteka njene veljavnosti.

A ko je Dars lani na družbenem omrežju objavil zgornji tvit z minuto in pol dolgim videom z navodili, kako ravnati v primeru izgubljenega potrdila o nakupu vinjete, se je usul val negativnih odzivov.

Med tistimi, ki so ugovarjali, je bil tudi Gregor Kikelj, ki je našel hitrejši način preverjanja veljavnosti vinjete. “Ta postopek se mi je zdel zapleten, zato sem spisal hitrejši postopek. Grem stavit, da boste porabili desetkrat manj časa,” je zapisal in dodal povezavo na spletno stran evinjeta.info. Na tej strani lahko z vpisom registrske oznake vozila v zgolj nekaj sekundah izveste, do kdaj velja vaša vinjeta.

evinjeta
(Foto: evinjeta.info, posnetek zaslona)

Kako je mogoče, da so podatki o veljavnosti vinjete za posamezno registrsko tablico javno dostopni, še ni povsem jasno.

Po objavi nas je bralec opozoril na to, da je tudi Dars po uvedbi elektronske vinjete zagnal poseben spletni portal, prek katerega je bilo mogoče veljavnost vinjete preveriti le z vnosom registrske. A je moral rešitev umakniti po oceni urada informacijske pooblaščenke, da je registrska oznaka vozila osebni podatek, Dars pa ni imel “ustrezne in jasne zakonske pravne podlage”, po kateri bi lahko omogočal javni dostop do zbirke osebnih podatkov. Informacijska pooblaščenka je po umiku postopek zoper Dars ustavila.