Motivacija zaposlenih: večina nemških podjetij izplačuje neobdavčeni dodatek zaradi inflacije

Novice Forbes Slovenija 7. januarja, 2024 09.13
featured image

Večina nemških podjetij je svojim zaposlenim že izplačala neobdavčeni dodatek zaradi inflacije, ki ga je v okviru enega od paketov pomoči zaradi dviga cen energentov ponudila vlada. Da so izplačali dodatek, je za nemški inštitut Ifo potrdilo 72 odstotkov vprašanih podjetij, v 16 odstotkih podjetij pa bodo to storili v kratkem.

7. januarja, 2024 09.13

“Glavni razlog za izplačilo tega dodatka je povečati motivacijo zaposlenih,” je sporočila Daria Schaller z inštituta Ifo. Neobdavčeni znesek v višini do 3000 evrov v obliki dodatka zaradi inflacije lahko delodajalci svojim zaposlenim izplačujejo od 26. oktobra 2022. Gre za enega od ukrepov iz tretjega paketa pomoči, ki ga je nemška vlada sprejela kot odgovor na dvig cen energentov, poroča STA.

Za izplačilo dodatka se delodajalci odločijo prostovoljno, izplačajo pa g lahko kadarkoli do konca letošnjega leta.

Praksa kaže, da večje, kot je podjetje, bolj je verjetno, da bo svojim zaposlenim izplačalo neobdavčeni dodatek zaradi inflacije. Tudi zaradi kolektivnih pogodb.

Med podjetji s 500 in več zaposlenimi je kar 93 odstotkov podjetij ta dodatek izplačalo. Med manjšimi podjetji je delež še zmeraj visok, kar 84 odstotkov se jih je odločilo za izplačilo. Najpogosteje se za izplačilo dodatka odločajo v predelovalnih dejavnostih, v trgovini in med ponudniki storitev, še poroča STA.

Tovarna za reciklažo električnih baterij v Franciji
“Manjša podjetja dodatek vidijo kot način motiviranja zaposlenih.” (Foto: PROFIMEDIA)

Kar 71 odstotkov vprašanih vidi dodatek zaradi inflacije kot dodaten način motiviranja zaposlenih. Dobra polovica (56 odstotkov) jih zavestno izkorišča davčno ugodnost, 49 odstotkov jih je kot razlog navedlo svojo konkurenčnost na trgu dela.

“Majhna podjetja vidijo dodatek predvsem kot način motiviranja zaposlenih, velika podjetja pa ga pogosteje izplačujejo v primeru kolektivne pogodbe,” je še povedala Daria Schaller.