Kam potovati v letu 2024? Forbes predlaga ta manj oblegana mesta v Evropi

Dobro življenje Forbes 9. januarja, 2024 05.30
featured image

Čeprav je privlačnost priljubljenih turističnih mest, kot so London, Barcelona ali Pariz, nesporna, pa so za tiste, ki ne marajo prevelike gneče, morda bolj na kožo pisane bolj odročne poti. Tu je šest predlogov.

9. januarja, 2024 05.30

Kotor, Črna gora

Kotor, Črna gora
Lonely Planet je Kotor postavil na vrh seznama mest, ki jih je treba obiskati (Foto: PROFIMEDIA)

Kotor je najlepše utrjeno mesto v Črni gori, Lonely Planet pa ga je postavil na vrh seznama mest, ki jih je treba obiskati. V nasprotju s priljubljenimi turističnimi destinacijami v sosednji Hrvaški ni tako preplavljen s turisti. Staro mestno jedro Kotorja, ki je uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine, je bilo zgrajeno med 12. in 14. stoletjem, obiskovalci pa lahko ure dolgo uživajo v potepanju po čudovitih ulicah. Povzpnite se po 1.300 stopnicah do trdnjave San Giovanni, od koder je čudovit razgled na staro mesto in zaliv Boka. Ena od možnih nastanitev je butični hotel Astoria v palači Buća iz 13. stoletja, ki je pod zaščito Unesca in stoji v osrčju starega mestnega jedra Kotorja.

Montpellier, Francija

Čeprav obala Languedoc-Roussillona ni tako očitna počitniška destinacija kot Azurna obala, celo na vrhuncu sezone ne ponuja nič manj, je pa tam manj gneče. Montpellier, srednjeveško mesto, postavljeno okoli leta 1200, je odlično izhodišče za obisk tega območja.

muzej Fabre
V Fabrovem muzeju v Montepellieru so dela evropskih mojstrov od renesanse do današnjih dni (Foto: PROFIMEDIA)

Montpellier je sam po sebi gastronomski užitek. Celo najpreprostejše kavarne ponujajo kakovostno hrano, ki je vedno lepo postrežena. Med najboljšimi vrhunskimi restavracijami sta Le Petit Jardin s čudovitim vrtom na notranji terasi in restavracija bratov Pourcell, La Canourgue, v hotelu Richer. Chez Canaille na trgu Place du petit Scel ima prikupno zunanjo teraso za priložnostni obrok na lepem trgu, La Coquille pa ima odlične morske sadeže.

Ljubitelji kulture bodo uživali v Fabrovem muzeju, v katerem so dela evropskih mojstrov od renesanse do današnjih dni. V muzeju je eno celotno krilo posvečeno sodobnemu umetniku Pierru Soulagesu. Vsako poletje je glasbeni festival Radia France, v okviru katerega se na več sto večinoma brezplačnih koncertih klasične, operne, jazzovske in DJ glasbe predstavijo vrhunski mednarodni talenti.

Stavanger, Norveška

Stavanger je znan kot naftna prestolnica države že od leta 1969, ko so odkrili veliko naftno polje Ekofisk. Nadaljnja odkritja v Severnem morju so Norveško preobrazila iz revne evropske dežele v eno najbogatejših držav na svetu.

Stavanger
Stavanger je zelo umetniški, saj tam stoji Kunstmuseum, najsodobnejši muzej sodobne umetnosti, ima pa tudi živahno skupnost umetnikov z ateljeji (Foto: PROFIMEDIA)

Mesto je postalo tudi najbolj priljubljena kulinarična destinacija v državi in ima dve restavraciji z Michelinovo zvezdico. Nekaj predlogov: Spiseriet v preddverju koncertne dvorane, od koder je čudovit razgled na fjorde in gore, ribja restavracija Fisketorget v pristanišču ali Matbaren by renaa, neformalni bistro z izjemno kreativnim menijem jedi iz lokalnih sestavin. Za edinstveno japonsko-norveško izkušnjo v restavraciji Sabi Omakase z Michelinovo zvezdico pa kuhar Roger Asakil Joya uporablja staro metodo izdelave sušija Edomae, ki je ena najbolj cenjenih na svetu.

Stavanger je zelo umetniški, saj tam stoji Kunstmuseum, najsodobnejši muzej sodobne umetnosti, ima pa tudi živahno skupnost umetnikov z ateljeji, ki so pogosto odprti za javnost. Prav tako je treba obiskati muzej nafte, ki z zanimivimi in interaktivnimi zasloni prikazuje, kako sta nafta in plin nastala, kako najdejo vire pod morskim dnom ter kako potekata vrtanje in proizvodnja.

Vigo, Španija

Islas Cies, Španija
Iz Viga se je za lep enodnevni izlet mogoče s trajektom odpraviti na bližnji otok Islas Cies (Foto: PROFIMEDIA)

V razpotegnjenem ribiškem pristanišču Vigo v Galiciji na severu Španije boste našli starodavne rimske ruševine, neoklasicistične cerkve, čudovito staro mestno jedro in najboljšo hobotnico, kar jih boste kdaj poskusili. MARCO, muzej sodobne umetnosti, ki je v stavbi nekdanjega zapora in sodišča iz leta 1880, nima stalne zbirke, ima pa redne začasne razstave. Za lep enodnevni izlet se je mogoče s trajektom odpraviti na bližnje otoke. Čudoviti Islas Cies s plažo Playa de Rodas zaradi turkizne vode in belega peska opisujejo kot najboljšo plažo na svetu.

Talin, Estonija

V Talinu živi manj kot pol milijona ljudi, vendar ima čar veliko večjih mest. Številni muzeji in galerije, zgodovinsko staro mestno jedro, uvrščeno na seznam svetovne dediščine, močna gurmanska kultura in dolga peščena plaža na obrobju mesta, ki jo obroblja borov gozd, so le nekatere od zanimivosti Talina.

Talin, muzej KGB
V Talinu si med drugim velja ogledati muzej KGB, ki je tik za mestnim obzidjem (Foto: PROFIMEDIA)

Obvezno se sprehodite po čudovitih tlakovanih ulicah zgodovinskega starega mestnega jedra z obzidjem in stolpi. Tik za mestnim obzidjem pa je v hotelu Viru muzej KGB. V sovjetskem obdobju je bil Viru glavni hotel za tuje obiskovalce, ves čas pa ga je nadzorovala KGB, predvsem iz uradno neobstoječega 23. nadstropja. Sobe, zamrznjene v času, dajejo edinstven pogled v preteklost in prikazujejo izjemno zbirko vohunskih pripomočkov.

Vredno je obiskati tudi umetniški center Kai v Noblessnerju, na območju nekdanje ladjedelnice, Talinsko umetniško dvorano v središču mesta in mednarodno priznani fotografski umetniški center Fotografiska z odlično restavracijo na strehi. Edinstveno umetniško izkušnjo pa omogoča Hišni muzej Flo Kasearu, umetniški projekt sodobne umetnice Flo Kasearu v njenem domu, na podstrešju, v kleti in na dvorišču.

Gaziantep, Turčija

Ljubitelje zgodovine Gaziantep privablja s svojim starodavnim šarmom, prepletenim s kulturnimi, verskimi in gastronomskimi zakladi, ki se raztezajo skozi šest tisoč let. Mesto je strateško umeščeno na jugovzhodu Turčije, ob zgodovinskih trgovskih poteh v bližini meje s Sirijo. Bilo je križišče civilizacij.

Gaziantep, muzej mozaikov
V Gaziantepu je med drugim muzej mozaikov Zeugma, v katerem je ena najpomembnejših zbirk mozaikov na svetu (Foto: PROFIMEDIA)

Velja obiskati Muzej mozaikov Zeugma, v katerem je ena najpomembnejših zbirk mozaikov na svetu. Večino so odkrili na rimskem najdišču Belkis-Zeugma. Najbolj znan eksponat je Cigansko dekle, čeprav so enako impresivni tudi ogromni, podrobni talni mozaiki.

Avtorica članka je Joanne Shurvell.