Izdelovalec čipov Nvidia tudi v 2024 presega rekorde

Tehnologija Forbes Slovenija 9. januarja, 2024 09.27
featured image

Delnica ameriškega proizvajalca čipov Nvidia, ki je lani jezdila val zanimanja za umetno inteligenco, je v ponedeljek dosegla novo rekordno vrednost.

9. januarja, 2024 09.27

Največji proizvajalec čipov na svetu po tržni vrednosti, ameriška Nvidia, je predstavil nove grafične procesorje, ki izkoriščajo potencial umetne inteligence. To je poslalo delnico podjetja na novo najvišjo vrednost, po lanski astronomski rasti, poroča Reuters.

Delnica je v ponedeljek pridobila 6,4 odstotka in trgovanje zaključila pri 522 dolarjih (476 evrih).

Pred začetkom konference Consumer Electronics Show v Las Vegasu, ki se začenja danes in konča v petek, je Nvidia napovedala nov grafični procesor GeForce RTX 40 SUPER Series. Ta je namenjen predvsem ljubiteljem videoigric.

Podjetje iz Kalifornije je napovedalo tudi izdajo drugih komponent in programske opreme, ki temelji na umetni inteligenci.

Nvidia
Nvidia se je s čipi, ki jih uporabljajo razvijalci umetne inteligence, izstrelila med podjetja s tržno vrednostjo nad tisoč milijard dolarjev (Foto: PROFIMEDIA)

V klubu velikanov

V včerajšnjem trgovanju so vlagatelji izmenjali za 32 milijard dolarjev Nvidijinih delnic, po podatkih analitične družbe LSEG. To je največ med vsemi delnicami na Wall Streetu. Indeks filadelfijske borze PHLX Semiconductor Sector, ki vključuje 30 največjih podjetij na področju polprevodnikov, je v ponedeljek zrastel za 3,3 odstotka.

V letu 2023 je delnica Nvidie več kot potrojila svojo vrednost. S tem je podjetje izstrelila med redke velikane s tržno kapitalizacijo nad tisoč milijard dolarjev. Podjetje, ki ga vodi soustanovitelj Jensen Huang, se je uveljavilo kot vodilni ponudnik čipov za poganjanje modelov umetne inteligence, kot sta ChatGPT in Googlov Bard.

Tržna kapitalizacija Nvidie sedaj znaša okrog 1.300 milijard dolarjev.