Banka Ferratum: inšpekcijski pregled ugotovil nepravilnosti, kaj sledi

Novice Forbes Slovenija 9. januarja, 2024 08.19
featured image

Inšpektorat za informacijsko družbo je banki Ferratum naložil odpravo več nepravilnosti.

9. januarja, 2024 08.19

Inšpektorat za informacijsko družbo pri ministrstvu za digitalno preobrazbo je konec avgusta za N1 potrdil, da preiskuje sporno prakso banke Ferratum v lasti malteške Multitude bank. Slovenska podružnica od ljudi, ki želijo najeti posojilo, namreč zahteva, da z njo delijo digitalno potrdilo in tudi zasebni ključ.

Dobre štiri mesece pozneje je inšpektorat, ki deluje v okviru ministrstva za digitalno preobrazbo, zaključil inšpekcijski pregled banke Ferratum in odredil, da mora banka odpraviti nepravilnosti in pomanjkljivosti v sedmih dneh po prejemu odločbe.

Kaj je inšpektorat naložil banki

Inšpektorat je banki naložil odpravo več nepravilnosti.

Tako mora banka Ferratum na spletni strani v poglavju vprašanja in odgovori odstrani povezavi z video navodili: kako izvoziti digitalno potrdilo iz brskalnika Edge in kako izvoziti digitalno potrdilo iz brskalnika Chrome.

Poleg tega mora banka za odobritev posojila prosilcu prenehati pogojevati izvoz kvalificiranega potrdila za elektronski podpis skupaj z zasebnim ključem ter geslom za dostop do zasebnega ključa,

In še, iz baze svojih komitentovi mora izbrisati vsa v nasprotju z zakonom o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja pridobljena kvalificirana potrdila za elektronski podpis slovenskih izdajateljev.

V inšpekcijo tudi informacijska pooblaščenka

Kot smo že poročali, je na podlagi prijave komitenta inšpekcijski postopek uvedel tudi urad informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik. Ta Ferratum preiskuje zaradi suma nezakonite obdelave osebnih podatkov.

Banka Ferratum sicer ponuja mikro posojila z visoko efektivno obrestno mero; pri posojilu v višini tisoč evrov je ta po navedbah na spletni strani 22-odstotna.