Avstrijska dedinja bo podarila 25 milijonov evrov, odločalo bo 50 državljanov

Ljudje Forbes Slovenija 11. januarja, 2024 11.22
featured image

Mlada avstrijska dedinja Marlene Engelhorn je napovedala, da bo podarila 25 milijonov evrov, ki jih je podedovala od babice.

11. januarja, 2024 11.22

O razporeditvi denarja bo odločalo 50 državljanov Avstrije, ki jih bo izbrala med tistimi, ki bodo to pripravljeni narediti, britanski BBC povzema STA.

31-letna Engelhorn, ki živi na Dunaju in je v domovini znana aktivistka in publicistka, je potomka ustanovitelja nemškega kemičnega koncerna BASF Friedrichaa Engelhorna. Od babice Traudl EngelhornVechiatto, ki je umrla septembra 2022, je podedovala milijone, koliko točno, pa ni znano.

Premoženje babice naj bi bilo po ocenah revije Forbes vredno 3,8 milijarde evrov. Še pred njeno smrtjo je vnukinja napovedala, da bo podarila najmanj 90 odstotkov dediščine.

Podedovala bogastvo, ne da bi za to karkoli naredila

Ob objavi sedanje odločitve o razdelitvi 25 milijonov evrov je izpostavila, da je podedovala bogastvo in s tem moč, ne da bi za to karkoli naredila. Obenem pa država tega bogastva ne bo obdavčila, je bila kritična, saj so v Avstriji leta 2008 odpravili obdavčitev dediščine, povzema STA.

To je po njenem prepričanju krivično, saj sicer država obdavči vsak evro, ki ga zaslužijo Avstrijci.

“Če politiki ne opravljajo svojega dela in ne prerazporejajo, moram svoje bogastvo prerazporediti sama,” je pojasnila v izjavi.

“Mnogi, ki so zaposleni za polni delovni čas, se borijo za preživetje in plačujejo davke od vsakega evra, ki ga zaslužijo. V tem vidim neuspeh politike, in če je politika neuspešna, se morajo državljani sami spopadati s tem,” je dejala.

Poslala vabilo 10.000 državljanom, izbrala jih bo 50

V sredo je tudi naključno izbranim 10.000 avstrijskim državljanom, starejšim od 16 let, poslala pisno vabilo k sodelovanju pri odločanju o razdelitvi denarja. Med tistimi, ki bodo pripravljeni, bo izbrala 50 ljudi, ob tem pa še rezervnih 15.

O razdelitvi denarja bodo odločali skupaj z akademiki in nevladnimi organizacijami. Če se ne bodo mogli dogovoriti, bo dedinja ves ali del denarja obdržala, še piše STA.

Marlene Engelhorn je sicer soustanoviteljica pobude taxmenow (obdavči me) in se zavzema za socialno pravičnost, reformo davčne politike in obdavčitev dediščine.