Za koliko je Mercator zvišal plače

Posel Forbes Slovenija 10. januarja, 2024 12.27
featured image

Medtem ko se v lastnici Mercatorja, hrvaški skupini Fortenova, dogaja reorganizacija lastništva, bo slovenski trgovec zvišal bruto plače vsem zaposlenim.

10. januarja, 2024 12.27

Največji trgovec v Sloveniji, Mercator, bo s 1. januarjem letošnjega leta povišal osnovne bruto plače vseh zaposlenih, so danes sporočili iz podjetja. To bo stroške dela v 2024 povečalo za 18 milijonov evrov.

Delovna mesta prodajalec, komisionar in voznik bodo prejela 170 evrov višjo bruto plačo. Ta se bo s sedanjih 1.100 evrov zvišala na 1.270 evrov. Omenjena delovna mesta predstavljajo slabo polovico vseh zaposlenih pri Mercatorju.

Z dvigom se bodo ohranila obstoječa plačna razmerja med delovnimi mesti. V povprečju se bodo bruto plače dvignile za sedem odstotkov, so še dejali pri podjetju.

“Leto 2024 smo začeli z vlaganji v zaposlene, v konkurenčnost Mercatorja in krepitvijo strateškega sodelovanja z lokalnimi dobavitelji,” je dejal predsednik poslovodstva Mercatorja Tomislav Kramarić. “Prepričani smo, da bomo s povišanjem osnovnih bruto plač za vse zaposlene uspešno dosegali naše poslovne cilje in tudi v prihodnje zagotavljali poslovno rast in razvoj Mercatorja.”

Mercator ni edini trgovec, ki dviguje plače. Tik pred novim letom se je eden od tekmecev, trgovec Tuš, tako rekoč pet pred dvanajsto izognil stavki delavcev. Sindikat in vodstvo podjetja sta na predvečer stavke namreč dosegla dogovor, s katerim so se plače delavk in delavcev dvignile za 180 evrov, na 1180 evrov bruto.

Lastnik Mercatorja po neuradnih podatkih kupuje Tuš
Lastnica Mercatorja je hrvaška skupina Fortenova, ki jo trenutno skuša prevzeti plinski magnat Pavao Vujnovac (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Kmalu nov lastnik

Dvig plač prihaja v času, ko se na Hrvaškem odvija boj za lastništvo skupine Fortenova, ki ima v lasti tudi Mercator.

Kot smo pisali, je vse bližje večinskemu lastništvu malteško podjetje Open Pass. Tega obvladuje hrvaški plinski magnat Pavao Vujnovac. Vujnovac je že zbral glasove ostalih nesankcioniranih delničarjev, da se iz lastništva izloči sankcionirani ruski banki Sberbank in VTB.

Kupnina naj bi znašala 660 milijonov evrov. Z njo bi Open Pass presegel 50-odstotni lastniški delež.