Sončni posel družine Roberta Goloba: kako ga pojasnjuje premier – in česa ne pove?

Novice Andreja Lončar 11. januarja, 2024 14.22
featured image

Prečesali smo zgodovino podjetja Star Solar, ki je zdaj uradno v lasti predsednika vlade Roberta Goloba.

11. januarja, 2024 14.22

Predsednik vlade Robert Golob je novembra lani postal lastnik podjetja Star Solar. To je bilo prej uradno v lasti njegove nekdanje žene Jane Nemec Golob, po ločitvi in delitvi premoženja na pol pa je delež v podjetju pripadel Golobu.

Podrobnosti o poslovanju podjetja pa so v javnosti povzročile kar nekaj nemira. Direktorica podjetja je Golobova 19-letna hčerka Luna Golob, podjetje ‘živi’ od darežljivih podpor državnega Borzena, ki je bil predlani ena prvih kadrovskih tarč Golobove vlade.

Na dan objave informacije o Golobovem lastništvu Star Solar je Komisija RS za preprečevanje korupcije (KPK) prejela prijavo v zvezi s premierjevim lastništvom podjetja. Komisija bo najprej opravila predhodni preizkus.

Predsednik vlade je pojasnjeval, da je kot predsednik vlade lahko lastnik podjetja. Vseskozi – tudi v svežem odzivu za Forbes Slovenija, ki ga objavljamo v nadaljevanju – zagotavlja, da je bilo vse zakonito.

Kako je podjetje prišlo do sončnih elektrarn? Zakaj ima to povezavo tudi z Gen-I? Je premierjeva nekdanja žena podjetju posodila večjo vsoto denarja in od kod ji denar?

Ženi svetoval, naj kupi

Največjo sončno elektrarno je Star Solar kupil od podjetja, ki je imelo pred tem skupno podjetje z Gen-I.

V letu 2012 je namreč Jana Nemec Golob od podjetja Simbia v lasti Aljoše Manfrede prevzela podjetje SPV SIM 1, ki je imelo v lasti veliko sončno elektrarno z neto močjo 685 kilovatov (kW) na Zagrebški cesti na Ptuju. Portal spletnicasopis.eu je poročal, da leži na zemljišču v lasti Perutnine Ptuj in objavil tudi zemljiškoknjižni izpisek.

Kako sta Nemec Golob in Simbia prišla skupaj, je leta 2013 že razvozlalo Delo. Takrat je poročalo o Manfredovem poslu s sončnimi elektrarnami, ki je bil na robu likvidacije. Podjetje Simbia je samo dobaviteljem ostalo dolžno dva milijona evrov.

Raziskava mreže podjetij pa je dosegla tudi državni Gen-I in družino Roberta Goloba. Namreč, Gen-I in Simbia sta bila vse do decembra 2012 solastnika družbe Enerva, Golob pa celo njen prokurist. Gen-I, ki ga je vodil Golob, je od projektnih podjetij v lasti Simbie takrat po poročanju Dela tudi odkupoval električno energijo. 

Malo po tem, ko je Gen-I izstopil iz lastništva Enerve, je Nemec Golob postala lastnica Simbiine projektne družbe SPV SIM 1, ki je imela v lasti sončno elektrarno. Golob je zatrdil, da so pogodbo z Gen-I o dobavi elektrike takoj po prevzemu s strani Nemec Golob prekinili. Zdaj že nekdanja žena je novo sklenila z Elektrom Maribor.

Golob pa je za Delo dejal še, da je ženi svetoval, naj kupi elektrarno od Simbie, ker so imeli s to družbo dobre izkušnje.

Posojilo podjetju

Dostopna dokumentacija kaže, da je Nemec Golob junija 2012 Star Solarju posodila denar. Iz bilance podjetja za tisto leto izhaja, da je imelo za 991 tisoč evrov posojila, pri čemer iz javno dostopnih podatkov ni razvidno, ali je celotno posojilo prispevala Nemec Golob. 

Leta 2014 je Nemec Golob del terjatve, natančneje 200 tisoč evrov, pretopila v kapital, ki od takrat znaša 207.500 evrov. Konec leta 2022 je imelo podjetje še 625 tisoč evrov dolga iz naslova dolgoročnega posojila.

Golob je v petek navedel, da je Nemec Golob edina lastnica in tudi posojilodajalka podjetju. Na naše nadaljnje vprašanje, ali je torej Nemec Golob sredi leta 2012 podjetju posodila skoraj milijon evrov, pa v premierjevem kabinetu niso odgovorili. “Predsednik vlade Robert Golob ne bo komentiral poslovnih odločitev nekdanje soproge, te tudi niso v ničemer povezane z opravljanjem njegove sedanje funkcije. Podjetje Star Solar je po njegovem vedenju pri svojem delu poslovalo v okviru zakonskih omejitev,” so zapisali.

Prav tako v kabinetu niso odgovorili na vprašanje, od kod posojilodajalki toliko denarja. Ves čas je v zraku vprašanje, ali je bila že od začetka slamnata lastnica in financerka podjetja. Po naših informacijah se z energetiko ni ukvarjala. Mediji so v preteklosti poročali, da je bila zaposlena v Gen-I na področju marketinga in tudi v vrtcu v lasti Istrabenz Gorenja. V obeh podjetjih je bila zaposlena v času, ko ju je vodil Golob.

Donosno poslovanje z Borzenom

Kot smo pisali, Star Solar veliko večino prihodkov – ti se vsa leta gibljejo okoli 250 tisoč evrov – ustvari z Borzenom. Ta mu je od novembra 2014, torej v dobrih devetih letih, izplačal 2,1 milijona evrov. 

Od aprila 2022, ko je Gibanje Svoboda slavilo na volitvah, so nakazila znašala 266 tisoč evrov. V Borzenu so nam prejšnji teden dejali, da se pogodbeni odnos s podjetjem od takrat ni spreminjal.

Sistem obratovalnih podpor sicer ne pomeni, da podjetje Borzenu prodaja tudi elektriko. Za to mora imeti sklenjeno tržno pogodbo o prodaji elektrike. A ne v premierjevem kabinetu ne v Borzenu nam na vprašanja, komu Star Solar dobavlja elektriko, niso odgovorili. Povedali so le, da po vedenju predsednika vlade podjetje "ni prodajalo elektrike podjetju Gen-I".

Za Star Solar je posel z Borzenom zelo dobičkonosen. Podjetje je pri okoli 250 tisoč evrov letnih prihodkov v nekaterih letih imelo tudi po 100 tisoč evrov dobička. Konec leta 2022 je imelo 820 tisoč evrov bilančnega dobička.

Pri tem so Finance opozorile, da je imela družba minimalni strošek dela (edina zaposlena naj bi bila Nemec Golob), medtem pa so bili precej višji stroški storitev. Leta 2020 so stroški storitev (104 tisoč evrov) dosegli 56 odstotkov vseh poslovnih odhodkov. V premierjevem kabinetu na vprašanje Financ, ali je šlo za davčno optimizacijo oziroma izogibanje plačila davkov in prispevkov, niso odgovorili.

Elektrarne na državnih strehah

Star Solar ima skupno v lasti štiri elektrarne. Zgoraj omenjena elektrarna SPV SIM je daleč največja. Ostale tri so reda velikosti 50 kilovatov.

Ena od njih stoji v okviru industrijskega kompleksa na Preradovičevi v Mariboru, ki je v lasti državnega SDH. V upravljavcu državnega premoženja, ki ga vodi Žiga Debeljak, so nam povedali, da je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) lastnik nepremičnine postala oktobra 2014, po končni razdelitvi v stečaju ruškega podjetja Eco Power. Takrat je na strehi že bila sončna elektrarna in vpisana služnostna pravica v korist podjetij Gorica Leasing in Energetska proizvodnja. A obe podjetji sta po navedbah SDH prav tako zaključili v stečaju oziroma likvidaciji. Prvotni služnostni upravičenec Gorica leasing je v okviru likvidacije sončno elektrarno prodal podjetju Star Solar. 

Temu je DUTB leta 2017 zvišala višino nadomestila za postavitev elektrarne. "Prvotna služnostna pogodba iz leta 2009 je bila sklenjena za dobo 16 let, v kateri je bilo določeno letno nadomestilo v višini 333 evrov. DUTB je sklenil novo služnostno pogodbo leta 2017 in s to pogodbo dogovoril višino letnega nadomestila v vrednosti 542 evrov. Pogodba se izteče februarja 2025."

Preostali dve elektrarni pa sta na strehi bazena in športne dvorane v Rušah. Tudi tu je po pojasnilih občine, ki je lastnica objekta, v letu 2009 elektrarni postavil Eco power. Star Solar za elektrarni plačuje 2.260 evrov nadomestila letno.