Samsung bo Apple izzval z umetno inteligenco: tak je nov telefon

Tehnologija Forbes Slovenija 17. januarja, 2024 22.30 > 17. januarja, 2024 22.49
featured image

Ljubitelji tehnologije so nestrpno čakali na to, kako bo Samsung odgovoril na Applov najnovejši telefon. Tudi zato, ker je ravno danes postalo jasno, da je Apple izrinil Samsung s prestola proizvajalca, ki ima največji trzni delež. Po predstavitvi najnovejših Samsungovih modelov je jasno: južnokorejski proizvajalec pametnih telefonov zdaj stavi na umetno inteligenco.

17. januarja, 2024 22.30 > 17. januarja, 2024 22.49

Samsung je v ameriškem San Joseju uradno predstavil najnovejši telefon iz družine Galaxy. Gre za serijo treh modelov Galaxy S24, Galaxy S24+ in Galaxy S24 Ultra, katerih delovanje v veliki meri sloni na umetni inteligenci.

V Samsungu so prepričani, da bo tehnološka naprednost njihovega najnovejšega modela za vedno spremenila povezanost s svetom. Pravijo, da gre za telefon prihodnosti. Zakaj?

Sinhrono prevajanje pogovorov

Prva izmed novosti, ki jo Galaxy S24 ponuja, je možnost sinhronega prevajanja tako telefonskih pogovorov kot tudi tekstovnih sporočil, s čimer se premagujejo jezikovne ovire. Funkcija omogoča, da boste lahko neovirano komunicirali, tudi če ne boste govorili istega jezika, saj se bo komunikacija sprotno glasovno ali tekstovno prevajala.

Poleg tega boste lahko izbrali slog komunikacije (formalen, prijateljski, pesniški itd.) v katerem boste želeli, da komunicira vaš “osebni interpret”. Ta funkcija bo za zdaj ponujena v nekaj več kot desetih jezikih, med katerimi pa (še) ni slovenščine.

Ena izmed novosti je tudi ta, da boste lahko dele slik pretvorili v emotikone in jih uporabljali za reakcije pri komunikaciji.

Samsung Galaxy S24
Samsung Galaxy S24 (Foto: PROFIMEDIA)

Za večjo produktivnost bo poskrbela nova funkcija pretvarjanja zvočnih govorov v tekstovno obliko v različnih jezikih. Telefon bo s pomočjo umetne inteligence prav tako znal organizirati zapiske s sestankov. “Ko boste na sestanku na hitro povzemali pomembne poudarke, bo novi Galaxy S24 znal to organizirati v urejeno celoto ter želeno in razumljivo obliko,” so dejali na predstavitvi in poudarili, da telefon ponuja vse prednosti, ki jih trenutno prinaša umetna inteligenca, saj da so v novem aparatu združili vse najboljše, kar ponuja ta tehnologija.

Samsung je poleg tega izboljšal funkcionalnost telefona med vožnjo s posodobljeno navigacijo, ob uporabi katere bo telefon v ozadju skrbel za organizacijo aktivnih klepetov in drugih aktivnosti.

Nova stopnja iskanja informacij

Samsung je pri novem Galaxyju še bolj združil moči s tehnološkim gigantom Googlom, s katerim, kot so dejali, vstopata v novo ero umetne inteligence. V sodelovanju z njim tako telefon ponuja posodobljene storitve v oblaku, hitro deljenje vsebin med uporabniki (ang. Quick Share) ter naprednejše brskanje po internetu s popolnoma novim načinom iskanja informacij.

Gre za inovacijo, imenovano “Circle to Search”, ki jo bodo ponujali vsi trije modeli Galaxy S24, po besedah predstavnikov Samsunga pa predstavlja svojevrsten mejnik. Funkcija namreč omogoča, da na fotografiji, videoposnetku in tekstovnih sporočilih obkrožite ali kako drugače označite podrobnost, o kateri želite pridobiti več informacij, Google pa vam bo s pomočjo umetne inteligence postregel z vsemi dostopnimi informacijami.

Na primer ceno očal, ki jih nosi oseba na fotografiji, ali podrobnosti o jedi, ki jo vidite na posnetku, poleg tega vam bo razvozlal neznano besedno zvezo, ki vam jo je oseba poslala v sporočilu.

Telefon bo s pomočjo umetne inteligence ponujal tudi napredne varnostne funkcije, so zagotovili na uradni predstavitvi.

Samsung Galaxy S24
Samsung Galaxy S24 (Foto: zajem zaslona/SAMSUNG)

Nova tehnologija fotografiranja

Telefon naj bi zadovoljil tudi najzahtevnejše uporabnike, katerih ocenjevanje kakovosti telefona temelji na kameri. Tudi ta deluje s pomočjo ločljivosti, podprte z umetno inteligenco, v kombinaciji s tehnologijo “Multi-Frame”, ki sliko zajema po delih kot nekakšen mozaik ter z najsodobnejšimi lečami omogoči, da bodo fotografije tudi pri slikanju od daleč še vedno jasne. Fotografiranje tako novi Galaxy S24 pomika na čisto novo stopnjo. Ob tem bo novi Galaxy ponujal tudi naprednejše obdelovanje fotografij s pomočjo umetne inteligence.

Zmogljiv procesor telefona naj bi zadovoljil tudi ljubitelje računalniških iger. Samsung je namreč tudi pri tem sklenil sodelovanje z nekaterimi velikani industrije računalniških iger.

Vsem novim funkcionalnostim pa naj bi bila kos tudi zmogljiva baterija telefona, kakor tudi ohišje iz titana in zaslon iz izjemno vzdržljivega in na praske odpornega stekla Corning Gorilla Armor.

Telefon iz reciklaže

Samsungu z najnovejšim modelom Galaxy sledi tudi okoljskim standardom, saj je telefon v veliki meri narejen iz recikliranih materialov, kot so naprimer plastične ribiške mreže.

Med drugim model vsebuje v popolnosti reciklirane zemeljske materiale, ob tem pa je tudi embalaža, v kateri kupci telefon prejmejo, narejena iz recikliranega papirja.

Samsung Galaxy S24
Samsung Galaxy S24 (Foto: zajem zaslona/SAMSUNG)

In cena novih modelov Samsungovih telefonov?

Cene novih modelov Samsungovih telefonov S24 se ob prednaročilu gibljejo med okoli 735 in 1.200 evri, priporočena maloprodajna cena v Sloveniji pa se bo gibala med 900 in 1.450 evri.

Galaxy S24 (8/128GB) v prednaročilu stane 799.99 dolarjev (okoli 735 evrov) – priporočena maloprodajna cena v Sloveniji za ta model pa naj bi bila okoli 900 evrov, Galaxy S24 Plus (12/256GB) v prednaročilu stane 999,99 dolarja (okoli 920 evrov) – priporočena maloprodajna cena v Sloveniji za ta model naj bi bila okoli 1.150 evrov, Galaxy S24 Ultra (12/256GB) pa 1.299,99 dolarja (okoli 1.200 evrov) – priporočena maloprodajna cena v Sloveniji za ta model pa naj bi bila okoli 1.450 evrov.

Prednaročila je Samsung odprl ob današnji uradni predstavitvi, prodaja telefona pa se bo začela zadnjega januarja.