Sprememba pri plačevanju davkov: Furs uvaja novost

Novice Aljoša Črnko 17. januarja, 2024 11.47
featured image

Finančna uprava je v sistemu eDavki razširila nabor možnosti plačevanja davkov.

17. januarja, 2024 11.47

Sistem eDavki omogoča plačilo davkov na več načinov. Zelo priljubljeno je plačilo preko UPN-naloga, na voljo je tudi spletna banka Bank@Net. NLB Klik medtem v sistemu eDavki plačevanja davkov ne omogoča več.

Po novem pa je na voljo še ena rešitev. Finančna uprava je v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za javna plačila omogočila plačevanje davkov s pomočjo Flika.

To omogočajo vse slovenske banke – izjema je le Sparkasse, ki še pripravlja podporo, kar po navedbah finančne uprave zagotavlja široko dostopnost in uporabnost storitve za vse davčne zavezance. Gre za priljubljeno storitev, ki omogoča tudi nakazilo denarja z mobilnim telefonom med uporabniki različnih bank v Sloveniji.

Kako plačati davke s Flikom

Uporabniki Flika lahko plačilo iz eDavkov izvedejo tako, da ob vpogledu v davčno kartico določijo obveznosti, ki jih želijo plačati. Pri tem morajo izbrati možnost “Pripravi plačilna navodila za označene”.

Na Fursu dodajajo, da se plačilna navodila lahko pripravijo tudi iz menija “prejeti dokumenti”. To pomeni, da se lahko plačilo izvede takoj ob vročitvi odločbe. “Uporabnikom mobilne aplikacije eDavki pa je ta storitev na voljo tudi v koledarju in obvestilu, ki ga zavezanec prejme kot opomnik tri dni pred iztekom roka za plačilo svoje obveznosti,” so še pojasnili na finančni upravi.

Sledi predzadnji korak pregleda pripravljenih plačilnih navodil, kjer morajo uporabniki izbrati možnost ePlačilo in nato način plačila Flik.

Pri tem je treba vnesti še svojo telefonsko številko ali elektronski naslov ter plačilo potrditi.