Lastnik KLS Ljubno s srčno zahvalo gasilcem: “Začutili smo, da nismo sami”

Novice Andreja Lončar 16. januarja, 2024 13.19
featured image

Prvi mož KLS Ljubno Bogomir Strašek se z lepim zapisom zahvaljuje dva tisoč gasilcem, ki so jim pomagali pri sanaciji po avgustovskih poplavah, in jih vabi na Ljubno.

16. januarja, 2024 13.19

“Prvi dan po poplavi je bilo stanje brezupno. Zbrati smo morali veliko poguma in moči, da smo se lotili obnove. Pri tem nam je bila v veliko spodbudo prostovoljska pomoč, ki ste nam jo nudili številni prijatelji, poslovni tovariši in slovenski gasilci. Vaša pomoč nam je veliko pomenila. Začutili smo, da nismo sami. Hvala vam.”

Tako je v zahvalnem pismu gasilskim prostovoljcem, ki so pomagali pri sanaciji podjetja po avgustovskih poplavah, zapisal lastnik KLS Ljubno Bogomir Strašek in dva tisoč gasilcev iz društev, ki so pomagala pri čiščenju poplavljenega podjetja, povabil na tekmo za svetovni pokal v ženskih smučarskih skokih.

V soboto, 27. januarja, bo Ljubno, ki velja za eno od zibelk ženskih smučarskih skokov, po poročanju Sportkluba gostilo okoli 60 tekmovalk iz 16 držav. Hkrati pa bo ta dan tudi dan slovenskih gasilcev, je zapisal Strašek.

Z dogodkom želijo po besedah Straška “v to moreče vzdušje vnesti nekaj svetlobe in veselja”. Poplave namreč niso prizadele le podjetja KLS, ampak celotno Ljubno in Zgornjo Savinjsko dolino. “Vse to je zelo prizadelo velik del naših sokrajanov. Nekateri so izgubili svoje domove.”

Na polovici zmogljivosti

KLS Ljubno je bilo sicer med bolj oškodovanimi podjetji. Škodo so ocenjevali na več kot sto milijonov evrov. Jeseni lani so od države prejeli 10 milijonov evrov pomoči za sanacijo.

Po večmesečni sanaciji so oktobra zagnali prve proizvodne linje, do decembra pa po navedbah Straška dosegli 50 odstotkov proizvodnih zmogljivosti.

Tega so se poleg lastnikov in zaposlenih verjetno najbolj razveselili kupci. KLS ima namreč kar 80-odstotni tržni delež pri dobavah proizvajalcem vztrajnikov, ki oskrbujejo 30 proizvajalcev originalnih delov (tako imenovani OEM) po Evropi. Zaradi poplav in posledične ustavitve dobav so jeseni proizvodne linije ustavljali Volkswagen, Škoda, Renault, Seat.

“Uspelo nam je odpraviti zastoje v avtomobilski industriji po vsem svetu, ki so nastali zaradi naše nezmožnosti dobavljanja po poplavi. Čaka pa nas še veliko dela, da bomo našo tovarno na Ljubnem spraviti v prvotno stanje. Računamo, da nam bo to uspelo v letu 2024,” je v zapisu gasilcem navedel Strašek.