Podjetje Roberta Goloba ima novega direktorja

Novice Marko Rabuza, Andreja Lončar 14. januarja, 2024 17.15 > 14. januarja, 2024 17.19
featured image

Družba Star Solar, ki je v lasti premierja Roberta Goloba, ima novega direktorja. To je postal Miran Klanjšček, soprog poslanke Svobode Mirjam Bon Klanjšček.

14. januarja, 2024 17.15 > 14. januarja, 2024 17.19

Podjetje Star Solar ima novega direktorja, kažejo podatki z Ajpesa. Na čelu podjetja, ki je v lasti premierja Roberta Goloba, je njegovo hčerko zamenjal Miran Klanjšček.

O spremembi v podjetju je sicer prvi poročal portal Moja Dolenjska. Klanjšček je bil do lanskega junija direktor podjetja Trine, kjer je tudi eden od ustanoviteljev in ima 29-odstotni delež. Podjetje upravlja casino Venko na Dobrovem v Brdih.

Kot izhaja iz sklepa sodišča, so Luni Golob, hčerki predsednika vlade, pooblastila prenehala 28. decembra lani, dan kasneje pa je direktorsko mesto prevzel Miran Klanjšček. Gre za soproga poslanke Svobode Mirjam Bon Klanjšček, v preteklosti pa je bila poslanka SAB.

Klanjšček po navedbah v registru Ajpesa prebiva v Kromberku pri Novi Gorici, kjer ima stalni naslov še vedno prijavljen tudi Golob.

Hčerka na čelu podjetja le začasno

Luna Golob je bila na čelo podjetja imenovana julija lani na podlagi sklepa novogoriškega sodišča. V premierjevem kabinetu so nam prejšnji teden pojasnili, da je šlo za začasno imenovanje. Čeprav je bil Klanjšček že dva tedna nazaj postavljen za direktorja, pa nam tega v kabinetu v odgovoru niso omenjali.

Star Solar, ki se ukvarja s sončnimi elektrarnami, je v središču pozornosti od lanskega novembra, ko je Golob postal lastnik podjetja. Pred tem je bila lastnica njegova nekdanja žena Jana Nemec Golob, po ločitvi in delitvi premoženja na pol pa je delež v podjetju pripadel Golobu.

Pod lupo KPK

Kar nekaj nemira je vzbudilo poslovanje Star Solar, saj podjetje “živi” od poslov z državnim Borzenom, v zvezi z lastništvom pa je prijavo prejela tudi komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

V začetku leta so iz KPK sporočili, da prijavo obravnavajo v predhodnem preizkusu v skladu s svojimi pristojnostmi.

Konkretnega primera podjetja predsednika vlade niso želeli komentirati.

V splošnem pa so ponovno pojasnili, da zakon o integriteti in preprečevanju korupcije za funkcionarje ne prepoveduje lastništva v podjetjih. Tak primer v tej vladi že imamo – podjetje družine Matjaža Hana M&M International, ki po poročanju N1 med drugim posluje z delno državnim Petrolom.

Za podjetje v lasti predsednika vlade oziroma ministra ali pa njunih družin po zakonu veljajo omejitve poslovanja, ki pa pomenijo le, da je prepovedano poslovanje podjetja z organom, pri katerem sta zaposlena. V Hanovem primeru je to ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, v Golobovem kabinet predsednika vlade. Še od časa, ko je bil Golob tudi minister za zdravje, je vpisana tudi omejitev za ta organ.

KPK je v daljšem odgovoru pojasnil, da bi bil Golob v konfliktu interesov le, če bi sodeloval pri pripravi in odločanju o predpisu, ki se nanaša konkretno na Star Solar. Več tukaj.

sončna elektrarna
Star Solar ima štiri sončne elektrarne (Foto: Profimedia)

Kakšna je bila vloga nekdanje žene?

Kako je bil Golob vpleten v podjetje Star Solar, smo na Forbesu že podrobno razdelali. V podjetje je bila od leta 2012 močno vpletena njegova nekdanja žena, ki je podjetju tudi posodila večjo vsoto denarja.

Star Solar veliko večino prihodkov – ti se vsa leta gibljejo okoli 250 tisoč evrov – ustvari z Borzenom. Ta mu je od novembra 2014, torej v dobrih devetih letih, izplačal 2,1 milijona evrov. 

Od aprila 2022, ko je Gibanje Svoboda slavilo na volitvah, so nakazila znašala 266 tisoč evrov. V Borzenu so nam prejšnji teden dejali, da se pogodbeni odnos s podjetjem od takrat ni spreminjal.

Za Star Solar je posel z Borzenom zelo dobičkonosen. Podjetje je pri okoli 250 tisoč evrov letnih prihodkov v nekaterih letih imelo tudi po 100 tisoč evrov dobička. Konec leta 2022 je imelo 820 tisoč evrov bilančnega dobička.