Prodali bodo več tisoč Tesel in jih zamenjali z bencinskimi avtomobili

Novice Marko Rabuza 13. januarja, 2024 19.48
featured image

Hertz prodaja 20.000 električnih vozil, namesto njih pa bodo kupili avtomobile na bencinski pogon.

13. januarja, 2024 19.48

Nemško podjetje Hertz, eno največjih za izposojo avtomobilov, približno dve leti po tem, ko so izvedli največje naročilo električnih avtomobilov, številne že prodaja.

Podjetje bo skupaj prodalo približno tretjino svojega električnega voznega parka v ZDA, kar skupaj znaša okrog 20.000 vozil, poroča Reuters. Med njimi je največ avtomobilov proizvajalca Tesla.

Električna vozila so po besedah vodstva škodovala Hertzevim finančnim rezultatom, saj imajo kljub nižjim stroškom vzdrževanja višje stroške popravila poškodb in tudi višjo amortizacijo.

“Popravila poškodb in škode pri električnih vozilih so velikokrat približno dvakrat višja kot pri primerljivih vozilih, ki imajo motor z notranjim zgorevanjem,” je v nedavnem pogovoru z analitiki dejal izvršni direktor podjetja Hertz Stephen Scherr, poroča CNN.

Težave zaradi padca cen novih električnih vozil

Prav tako so za dodatne težave poskrbele nižje cene novih električnih vozil.

Ko se cena novega avtomobila zniža, se zniža tudi cena, ki so jo ljudje pripravljeni plačati za nakup rabljenega avtomobila.

Hertz pričakuje, da bo imel zaradi amortizacije električnih vozil izgubo v višini približno 245 milijonov dolarjev v zadnjem četrtletju lanskega leta, kar v povprečju znaša približno 12.250 dolarjev na vozilo, je podjetje navedlo v prijavi ameriški Komisiji za vrednostne papirje in borzo (SEC).

Hertz
(Foto: PROFIMEDIA)

Največji delež Teslinih vozil

Čeprav Hertz ne kaže neposredno s prstom, CNN ugiba, da bo največji del izgube povezan s Teslinimi vozili.

Tesla predstavlja približno 80-odstotkov Hertzevega voznega parka električnih vozil, skupaj pa električna vozila predstavljajo približno 11-odstotkov celotnega Hertzevega voznega parka.

Tesla je v zadnjih mesecih močno znižala cene svojih vozil, kar je spodbudilo druge proizvajalce avtomobilov, da so ji sledili. Ko avtomobilski proizvajalci znižajo cene novih vozil, to zniža vrednost tudi istih modelov na trgu rabljenih vozil in povzroči hitrejšo amortizacijo.

Za podjetja za izposojo avtomobilov, kot je Hertz, ki prodajo veliko rabljenih vozil, ima amortizacija velik vpliv na njihovo poslovanje in je pomemben dejavnik pri odločanju, katere avtomobile bodo imeli v svojih voznih parkih, dodaja CNN.

Cene od 21.500 dolarjev

Ker je Tesla razmeroma novo podjetje, nima na voljo toliko nadomestnih delov in usposobljenih serviserjev, kot jih imajo druga avtomobilska podjetja, so povedali pri Hertzu, zato je popravilo drago in traja dlje.

Nekatere uveljavljene znamke z daljšo tradicijo imajo na drugi strani že desetletja vzpostavljeno široko nacionalno mrežo za dobavo nadomestnih delov, ob tem pa obstaja tudi poprodajni trg rezervnih delov.

Poleg tega je popravilo električnih vozil, ki se poškodujejo v prometni nesreči, dražje, je še izpostavil Scherr.

Hertz prodaja svoja rabljena vozila na dražbah in neposredno strankam na svoji spletni strani Hertz Car Sales. Večina avtomobilov, ki jih prodajajo, ima letnico med 2021 in 2013, cene pa se začenjajo pri 21.500 dolarjih.