Najbogatejši Slovenec s kontroverzno preteklostjo spregovoril po 15 letih molka

Novice Forbes Slovenija 13. januarja, 2024 06.00
featured image

Prvič po letu 2009 je Igor Lah, pidovski baron s kontroverzno preteklostjo, danes pa najbogatejši Slovenec, dal intervju. Na Forbes Slovenija ga bomo objavili jutri.

13. januarja, 2024 06.00

Igor Lah, lastnik Steklarne Hrastnik, več nepremičnin in umetnin, je lani postal najbogatejši Slovenec. Na Managerjevi lestvici je prehitel Izo Sio in Sama Logina, ki sta bila pred tem na prvem mestu lestvice najbogatejših Slovencev kar devet let. “Premoženje družine Lah se je po naši oceni v štirih letih početverilo,” so ob izidu lestvice lani sporočili iz revije Finance Manager, kjer so premoženje Igorja Laha in njegove družine ocenili na 385 milijonov evrov, kar je 119 milijonov več kot leto poprej.

To povečanje premoženja je posledica povišane vrednosti Steklarne Hrastnik in Lahovih nepremičnin, ki so v njegovem nepremičninskem skladu Ceeref, v katerem prevladujejo velika poslopja v Ljubljani, so ocenili analitiki Managerja.

Turbulentna sedanjost …

A Lahovo ciprsko podjetje Kalantia Limited ima deleže tudi v državnih elektrodistribucijskih podjetjih, kar med državo in Lahom povzroča močne turbulence.

Sodeč po napovedih utegne biti letošnje leto namreč za elektrodistribucijska podjetja prelomno, saj lahko pričakujemo dokončno državno konsolidacijo.

Največji mali delničar pa je prav Lah. Kaj pričakuje, Lah pojasnjuje v intervjuju za Forbes Slovenija. Ni pa to edina njegova fronta.

Druga se je odprla v Lahovem podjetju KS naložbe, kjer želi državna Kapitalska družba (Kad) preveriti, ali je podjetje oškodoval.

Intervju z Igorjem Lahom, prvi po 15 letih, danes na Forbes Slovenija

… in kontroverzna preteklost

Dejstvo je tudi, da ima najbogatejši Slovenec zelo kontroverzno preteklost. Ime pidovski baron se ga ni prijelo kar tako. V času certifikatske privatizacije je postal lastnik mnogih podjetij in s hojo po robu prevzemne zakonodaje povečeval svoj vpliv.

Brezkompromisno je združeval in oddeljeval podjetja, male delničarje pa puščal na suhem z majhnimi izplačili. Dejstvo je, da je za seboj pustil veliko jeznih ljudi. Tudi te prakse Lah komentira v današnjem intervjuju za Forbes Slovenija.

Igor Lah, KS naložbe, Ceeref
Igor Lah med intervjujem za Forbes Slovenija (Foto: Denis Sadiković/N1)

Zadnji intervju je Lah dal leta 2009, ko ga je zanimal nakup Mercatorja. To je bil posel, ki mu ni uspel. Je bil pa leta 2011 zaradi 15 let starega verižnega posla z delnicami Mercatorja obsojen. Sodišče ga je obsodilo na šest mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let in 15 tisoč evrov denarne kazni.

“Slišal sem, da so celo na registrskem sodišču menda to komentirali, češ da se mi je zmešalo.”

Igor Lah

Še vedno pa ni končan kazenski postopek zoper Laha zaradi suma 5,9-milijonskega oškodovanja vrhniškega Lika. Tudi o tem Lah govori v intervjuju za Forbes Slovenija, ki ga bomo objavili jutri.

Zakaj v Švico

Na vprašanje, zakaj je premoženje preselil v Švico, Lah za Forbes Slovenija odgovarja, da so bili davki le eden od razlogov za to. In dodaja: “Še bolj pomembne so druge okoliščine, denimo stabilno okolje, storitve, ki so na voljo, recimo revizorske in odvetniške, pa tudi odnos z davčnimi upravami.”

V jutrišnjem intervjuju pripoveduje tudi o tem, zakaj je v nekaj letih ustanovil kar 90 podjetij in pristavi: “Slišal sem, da so celo na registrskem sodišču menda to komentirali, češ da se mi je zmešalo.”

Spregovoril pa je tudi o tem, kje plačuje davke in koliko, zakaj je obsežno zbirke umetnin prenesel na fundacijo v Švici ter o delitvi premoženja naslednikom.

Vabljeni k branju intervjuja.