Pričakovanja so se uresničila: največje evropsko gospodarstvo se je lani skrčilo

Novice Forbes Slovenija 15. januarja, 2024 11.36
featured image

Gospodarstvo Nemčije se je lani skrčilo za 0,3 odstotka. Tako kažejo prvi podatki nemškega statističnega urada Destatis, v katerem so navedli tudi razloge za krčenje.

15. januarja, 2024 11.36

Nemško gospodarstvo se je lani skrčilo za 0,3 odstotka, kažejo prvi podatki nemškega statističnega urada Destatis. Kot ugotavlja, so svoj davek terjali draga energija, visoke obrestne mere in ohlajanje tujega povpraševanja.

Po prvi oceni Destatisa se je za 0,3 odstotka skrčil bruto domači proizvod (BDP) v zadnjem lanskem četrtletju, v tretjem četrtletju pa je gospodarstvo po revidirani oceni stagniralo. Prvotno so sicer statistiki ocenili 0,1-odstotno krčenje. To pomeni, da se je Nemčija izognila tehnični recesiji, ki nastopi po dveh zaporednih četrtletnih zmanjšanjih BDP, podatke povzema francoska tiskovna agencija AFP.

“Splošni gospodarski razvoj v Nemčiji je leta 2023 upadel. Okolje še naprej zaznamujejo številne krize,” je ob objavi podatkov dejala predsednica Destatisa Ruth Brand.

Slabša gospodarska aktivnost je bila pričakovana

Nemško gospodarstvo se od izbruha vojne v Ukrajini spopada z velikimi težavami, predvsem zaradi visokih stroškov energije. Posledično se je zgodil velik upad v energetsko intenzivnem proizvodnem sektorju, dodatne težave pa so Nemčiji, ki je močno izvozno naravnana, povzročili še šibkejše povpraševanje iz Kitajske in agresivno zviševanje obrestnih mer v območju z evrom.

Žerjavi in kontejnerji v pristanišču v Nemčiji
Svoj davek so terjali draga energija, visoke obrestne mere in ohlajanje tujega povpraševanja (Foto: PROFIMEDIA)

Slabša gospodarska aktivnost je bila pričakovana, med drugim je Mednarodni denarni sklad (IMF) napovedal, da bo Nemčija edino večje razvito gospodarstvo, ki v letu 2023 ne bo imelo rasti.

Če bodo danes objavljene ocene obveljale, bo leto 2023 gospodarsko najšibkejše leto za Nemčijo po letu 2020, ko se je gospodarstvo zaradi pandemije covida-19 skrčilo za 4,9 odstotka.

Skromno okrevanje že letos

Analitiki pričakujejo, da se bo skromno okrevanje nemškega gospodarstva začelo letos, pri čemer je nemška centralna banka Bundesbank nedavno napovedala 0,4-odstotno rast.

Povprečna stopnja inflacije je po prvih ocenah lani znašala 5,9 odstotka, kar je druga najvišja stopnja inflacije po združitvi Nemčije. Najvišja je bila leta 2022, ko je znašala 6,9 odstotka, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

“Kljub nedavnemu znižanju cen so te ostale visoke v vseh fazah gospodarskega procesa in so zavirale gospodarsko rast,” je dejala Brand.