Izjemno redek Ferrari na dražbi: zanj pričakujejo 35 milijonov dolarjev

Dobro življenje Marko Rabuza 15. januarja, 2024 05.30
featured image

Februarja bo na dražbi hiše Sotheby's Sealed izjemno redek Ferrari 250 Testa Rosa iz leta 1958.

15. januarja, 2024 05.30

Ferrari 250 Testa Rossa je eden od 19 primerkov, ki ima poseben blatnik Pontoon Fendered. Izdelal ga je Sergio Scaglietti, še dodatno pa mu ceno viša ohranjen originalni motor in menjalnik z vsemi številkami in certifikatom iz rdeče knjige, ki jo je izdalo podjetje Ferrari.

Potrdilo je bilo izdano pred nekaj leti, potem ko je Ferrarijev oddelek Classiche opravil popolno obnovo avtomobila, navaja Sotheby’s Sealed v predstavitvi dražbe.

Avtomobil s številko šasije 0738 TR je sodeloval na skoraj 20 dirkah in dosegel štiri zmage. Zaprta dražba bo potekala med 21. in 23. februarjem v Detroitu v Michiganu. Čeprav ponudbe niso razkrite, dražbena hiša ocenjuje, da je avtomobil vreden od 34 do 38 milijonov dolarjev.

Izjemno redek primerek naj bi izviral iz ugledne ameriške zbirke. Ferrari 250 Testa Rossas je zelo redko naprodaj, cene pa so v zadnjih letih tako kot pri večini drugih različic 250 izjemno poskočile.

Leta 2009 je bil 250 Testa Rossa prodan za 16,4 milijona dolarjev, kar je bil takrat svetovni rekord za avtomobil, prodan na dražbi.

Različica brez posebnega blatnika je bila pred osmimi leti prodana za 40 milijonov dolarjev. Takrat jo je novi lastnik kupil kar prek klasičnega trgovca z avtomobili.

Ferrari
Ceno ferrariju 250 Testa Rossa višata tudi originalni motor in menjalnik z vsemi številkami in certifikatom iz rdeče knjige, ki jo je izdalo podjetje Ferrari (Foto: SOTHEBY’S SEALED)

Ime dobil po kultni rdeči barvi

Čeprav 250 Testa Rossa na splošno ni tako dragocen kot 250 GTO, je redkejši in eden najuspešnejših Ferrarijevih dirkalnikov. Ima tudi več zmag v Le Mansu. To je tudi avtomobil, ki je dobil ime po Ferrarijevih kultnih rdečih pokrovih motorja, saj Testa Rossa v italijanščini pomeni “rdeča glava”.

“Testa Rossa je naredil revolucijo v svetovnem prvenstvu športnih avtomobilov. Prav tako je model redkejši. Njegova redkost, izkušnja odprte strehe in ikonična zasnova ‘pontonskega blatnika’, ki je prisotna le v 19 avtomobilih, ga povzdigujejo na raven Michelangelove in Berninijeve umetnosti,” je Ferrarijevo mojstrovino opisal Shleby Myers iz Sotheby’s.

Konec lanskega leta je Sotheby’s prav tako dražil Ferrarijevo vozilo. Takrat je za model 330 LM/250 GTO iztržil 51 milijonov dolarjev.