Največja gradbišča v Ljubljani: kaj in kje vse se gradi

Nepremičnine Marko Rabuza 15. januarja, 2024 05.30
featured image

Pregledali smo, kje po prestolnici brnijo gradbeni stroji in kaj se gradi.

15. januarja, 2024 05.30

Dunajska cesta se je pri glavni železniški postaji začela spreminjati v veliko gradbišče. Z začetkom leta se je namreč začela gradnja novega Potniškega centra Ljubljana (PCL), okolica pa bo najmanj dve leti v znamenju obvozov, zapor in verjetno tudi gneče. Ljubljanski župan Zoran Janković je napovedal, da bo življenje v tem delu Ljubljane v tem času izjemno težko.

Najprej je na vrsto prišel železniški nadvoz, v prihodnjih mesecih in letih pa se bo gradbišče selilo po cesti Trga Osvobodilne fronte in Masarykovi do podvoza pri Orto baru.

Celoten projekt – ob železniški in avtobusni postaji naj bi zgradili tudi več poslovnih stavb, trgovski center, stanovanja in najvišjo stolpnico v Ljubljani – je ocenjen na milijardo evrov, projekt pa naj bi bil končan leta 2026.

Že zdaj je bilo več zapor tudi na sosednji Vilharjevi, kamor se bo preselila glavna avtobusna postaja, saj na sosednjem zemljišču slovaški Corwin od marca gradi največjo poslovno stavbo pri nas. Trenutno končuje podzemni etaži, poslovna stavba s 36.000 kvadratnimi metri  najemnih prostorov prostorov pa naj bi bila končana do konca leta 2025.

Le streljaj od Vilharjeve gradbeni stroji brnijo tudi na Linhartovi cesti, ki bo po novem štiripasovnica z rumenimi pasovi. Prenova, v kateri bodo posadili tudi 117 dreves, naj bi se končala septembra.

Dunajska cesta
Okolica Dunajske ceste in glavne železniške postaje bo v prihodnjih letih v znamenju gradbišč (Foto: Denis Sadiković/N1)

Na Parmovi več projektov

Še vedno smo na začetku Bežigrada. Nekaj sto metrov stran, ob železniški progi proti Gorenjski, se gradi na Parmovi ulici. Zemljišče je v lasti družbe Palo Alto, za njo pa stojita ustanovitelja platforme za trgovanje s kriptovalutami Iconomi Tim Mitja Žagar in Jani Valjavec.

Na nekaj več kot 6.600 kvadratnih metrih bo stalo pet vila blokov z 68 stanovanji, zagotovljenih bo 120 parkirnih mest. Podzemna etaža je že zgrajena. Naložba je ocenjena na 25 milijonov evrov, približno 80 odstotkov stanovanj je že rezerviranih.

V prihodnosti so gradnje načrtovane tudi na sosednjih zemljiščih, ki sodijo v isti občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) 173 Parmova. En del je v lasti države, drugi

pa britanskega sklada, o načrtih smo že podrobno pisali.

Naprej po Parmovi ulici, za poslovno stavbo Lesnine, se je začela gradnja štirih blokov Židanov kvart. Trenutno še poteka izkop, skupno pa bo 105 stanovanj, ki bodo vseljiva spomladi leta 2025.

Parmova
Na Parmovi ulici za zdaj dela potekajo na enem od treh enot večjega zemljišča (Foto: Uroš Kokol/N1)

Ilirija v ciljnem finišu

Prav tako neposredno ob železniški progi se počasi zaključuje gradnja oziroma prenova kopališča Ilirija. Dela bi morala biti po prvotnih načrtih končana že konec lanskega leta oziroma v začetku letošnjega, po novi časovnici pa se bo to zgodilo maja.

Športni center Ilirija bo Ljubljani prinesel prvi pokriti olimpijski bazen, prav tako 25-metrski ogrevalni bazen, večjo dvorano za rekreacijo, odbojko in košarko, manjšo dvorano za gimnastiko, aerobiko in fitnes ter dvorano za borilne športe. Objekt je v večini pod streho, v kletni etaži pa bo imel 360 parkirnih mest. Temeljni kamen za obnovo so sicer položili že pred 25 leti, projekt je po zadnjih ocenah vreden približno 65 milijonov evrov.

Ilirija bazen
Športni center Ilirija naj bi bil končan do maja (Foto: Uroš Kokol/N1)

Še en bazen na obrobju

Poleg Ilirije naj bi Ljubljana letos dobila še en bazen. Na vzhodnem obrobju mesta, med cesto Pot heroja Trtnika in desnim bregom Ljubljanice, so konec lanskega leta začeli prenavljati bazen Vevče. Ta je v zadnjem desetletju propadal, parcela pa je bila zaraščena. V novem kompleksu bodo pokrit 25-metrski bazen, telovadnica in wellness s savnami in fitnesom, zunaj pa bo še 50-metrski olimpijski bazen. Vrednost naložbe je po oceni ljubljanske občine približno 18 milijonov evrov. Gradnja bo trajala 20 mesecev.

Bazen Vevče
Bazen v Vevčah je več let propadal in je bil v zelo slabem stanju (Foto: Uroš Kokol/N1)

Zapor v Dobrunjah

Med večjimi gradbišči, prav tako na obrobju Ljubljane, je tudi zapor v Dobrunjah. Stroji na nekdanjem območju deponije in gramoznice so zabrneli že pred skoraj dvema letoma, gradnja pa bo potekala še do sredine leta 2025.

V njem bo prostora za 388 ljudi, sestavljen bo iz treh delov, okoli zaprtega dela pa bo šestmetrska zunanja betonska ograja. Projekt je ocenjen na 73 milijonov evrov.

Zapor Dobrunje
Zapor so začeli graditi marca leta 2022 (Foto: Uroš Kokol/N1)

Namesto stare Metalke oskrbovana stanovanja

Če je ogromno zemljišče ob Dunajski cesti pri Bežigrajskih dvorih, kjer bi morala stati nova sodna palača, še vedno zaraščeno in je projekt v predalu, pa se je začelo dogajati na drugi strani Topniške ceste.

Na območju nekdanje Metalke, ki obsega okoli 6.000 kvadratnih metrov, so podrli več propadajočih stavb. Projekt je začela družba Mijaks, ki je znana po gradnji oskrbovanih stanovanj, proti koncu lanskega leta pa ga je prevzela družba Brilosa. Tudi v Rezidenci Bežigrad-Topniška, kakor se imenuje projekt, bo po besedah investitorja 44 oskrbovanih stanovanj, pa še 47 običajnih in štirje poslovni prostori.

Topniška
Ob Topniški so najprej želeli zgraditi oskrbovana stanovanja, ki bodo zdaj pomenila le polovico novega projekta (Foto: Uroš Kokol/N1)

Ob Šmartinki več novih blokov

Večje gradbišče je tudi ob Šmartinski cesti. Na enem od njih gradbena družba Kostak gradi Šmartinsko ploščad II, kjer bo 94 stanovanj, v neposredni bližini, ob Pokopališki ulici, pa 40 stanovanj gradijo bolgarski investitorji Smart Property Re. Ista družba želi graditi tudi stolpnico v Šiški, kjer je trenutno peščeno gradbišče.

Šmartnska
Ob Šmartinski cesti in v okoliških ulicah so v zadnjih nekaj letih zgradili več sto stanovanj (Foto: Uroš Kokol/N1)

V Šiški eden največjih komercialnih projektov

Nekaj več kot 15.000 kvadratnih metrov veliko gradbišče je aktivno ob ljubljanski obvoznici pri izvozu Šiška, zraven poslovne stavbe Generali. V prvi etapi projekta gradijo tri nadzemne etaže s skupno 10.300 kvadratnih metrov površine, pod stavbo pa bodo še tri kletne etaže s 600 parkirnimi mesti.

Investitor projekta je Hram naložbe, hčerinska družba enega največjih slovenskih distributerjev pijač Davidovega Hrama, izvedbeno pa naložbo vodi podjetje Protim Ržišnik Perc.