Orbanov zet je v Beogradu kupil 11 poslovnih stavb

Nepremičnine Forbes Slovenija 15. januarja, 2024 16.15
featured image

Madžarski poslovnež, čigar kariera je doživela razcvet, ko se je poročil s hčerko madžarskega premierja, je v srbskem glavnem mestu sklenil velik posel. Kupil je kar enajst poslovnih stavb.

15. januarja, 2024 16.15

István Tiborcz, zet madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana, je v Novem Beogradu kupil enajst poslovnih stavb, poroča Forbes Srbija.

Čeprav vrednost transakcije ni znana, kolegi iz Srbije izpostavljajo donose enajstih objektov. Zaradi teh se zdi, da povračilo naložbe verjetno ne bo niti zahtevno niti dolgotrajno.

Zgradbe, katerih skupna površina znaša kar 121.500 kvadratnih metrov, je kupila družba Diofra Fund Management, ki je del skupine BDPST. Slednjo vodi Orbanov zet Tiborcz.

V svoj portfelj so dodali pet poslovnih parkov, ki zajemajo stavbe za oddajanje pisarniških prostorov, poroča srbski Forbes.

Beograjski poslovni park Green Heart
Na fotografiji poslovni park Green Heart, ki obsega kar pet stavb (Foto: Marina Pupavac/N1 Srbija)

Kaj skriva pet parkov

Največji od peterice je Green Heart na Bulvar Milutina Milankovića, ki obsega pet zgradb s skupno površino 46.000 kvadratnih metrov. Objekti imajo, ob pritličju, štiri in sedem nadstropij. Eno od najprepoznavnejših najemnikov je srbski razvijalec iger Nordeus.

V bližini je poslovni park FortyOne, kjer se nahajajo tri zgradbe s skupno površino 28.000 kvadratnih metrov.

Na koncu istega bulvarja je še zgradba 19 Avenue, kjer ima svoje prostore delegacija EU. Skupno ima zgradba, pri kateri gre formalno za dva objekta z devetimi nadstropji, 17.000 kvadratnih metrov.

Četrti park predstavljata Belgrade Business Centra ob naselju Belvil. Tam ima svoj sedež družba Air Serbia in obsega 11 nadstropij ter 17.000 kvadratnih metrov.

Novega lastnika pa dobiva še prepoznana stavba GTC, ki je zdaj imenovana House. Nahaja se na Bulevaru Zorana Đinđića, diagonalno od Beograjske arene. Objekt obsega 13.500 kvadratnih metrov, šest nadstropij in pritličje.

Beograjski poslovni park Business Centre
Med prodanimi je tudi Belgrade Business Centre, ki obsega 17.000 kvadratnih metrov (Foto: Marina Pupavac/N1 Srbija)

Orbanov zet kupuje zlato jamo

Vseh pet parkov upravljajo zasebna podjetja brez zaposlenih, še navaja Forbes Srbija. Pregledali so tudi njihove poslovne rezultate v letu 2022, iz katerih izhaja, da Orbanov zet kupuje nadvse uspešna podjetja.

Pred dvema letom je namreč pet podjetij ustvarilo več kot 35 milijonov evrov prihodkov, kar je zadoščalo za več kot 12,5 milijona evrov čistega dobička. Profitna marža je tako znašala okoli 35 odstotkov, kar bi razveselilo vsakega investitorja.

Iz Beograda poročajo še, da so vsa podjetja lani spremenila svoje finančne izkaze. Podatki iz teh razkrivajo, da prijavljena vrednost prodanih objektov znaša približno 275 milijonov evrov.

Minuli teden so se v vodstvu prevzetih podjetjih zvrstile tudi kadrovske spremembe. Daniel Jelinek je zapustil mesto direktorja v vseh petih podjetij, tja sta sedla Mirko Smiljanić in madžarski državljan Marton-Kalmar Nagy.

Jelinek je lastnik skupine Indotek, od katere je Diofra Fund Management kupil enajst poslovnih zgradb. Gre za enega od najbogatejših poslovnežev na Madžarskem. Tamkajšnji mediji so že omenjali njegovo dolgoletno poslovno partnerstvo z Istvánom Tiborczem. Ne nazadnje je slednji od Jelineka kupil tudi sklad Diofra.

Beograjski poslovni park 19 Avenue
Beograjski poslovni park 19 Avenue, kjer ima svoje prostore delegacija EU (Foto: Marina Pupavac/N1 Srbija)

Sumljiva ozadja

Nemški časopis Der Spiegel je v preteklosti poročal, da je Orbanov zet vpleten v nepravilnosti, povezane z menjavami javne razsvetljave v madžarskih mestih. Podjetje za razsvetljavo je po pisanju Forbes Srbija vodil tudi Orban, preden je postal predsednik madžarske vlade.

Področje javne razsvetljave je pod drobnogled vzel celo Evropski urad za boj proti goljufijam (OLAF). Orbanov zet je takrat podjetje zapustil in se z ženo Rahel podal v sektor nepremičnin.

Leta 2015 je ustanovil skupino BDPST, ki je lastnica številnih nepremičnin na Madžarskem in v tujini. Med drugim imajo v lasti hotele, razkošne vile in celo smučarsko središče v Avstriji. Istvána Tiborcza se omenja tudi kot enega najbogatejših ljudi na Madžarskem.