Sloviti avto za relije bo po novem imel slovenske izpušne sisteme

Posel Forbes Slovenija 15. januarja, 2024 12.36
featured image

Avtomobili, ki jih Hyundai Motorsport pripravlja za svetovno prvenstvo v reliju, bodo letos imeli izpušne sisteme slovenskega Akrapoviča. Podjetji sta sklenili tehnično sodelovanje.

15. januarja, 2024 12.36

“Hyundai Motorsport z veseljem najavlja novo partnerstvo z družbo Akrapovič. V okviru tega bosta oba subjekta sodelovala pri inovativnih sistemih za upravljanje izpušnih plinov in toplote,” sporočajo iz korejskega velikana motošporta.

Partnerstvo je že potrdil izvršni direktor Akrapoviča Davorin Dobočnik. Podjetje iz Ivančne Gorice se tako po desetletju nudenja tehničnih storitev in podpore na različnih dirkaških serijah podaja še v nove vode – svetovno prvenstvo v reliju.

Razvoj slovitega dirkalnika

Hyundai bo slovenske izpušne sisteme uporabil za nadaljnji tehnični razvoj njihovega dirkalnika i20 N Rally1 Hybrid.

Kot poroča Siol, gre za približno milijon evrov vreden avtomobil, s katerim bodo letos na vrhu svetovnega relija poskušali premagati Toyoto. Prvenstvo za najboljšega voznika na svetu se bo med 25. in 28. januarjem začelo v Monte Carlu. Četrta preizkušnja prvenstva pa bo karavano aprila znova pripeljala na Hrvaško.

Hyundaiev dirkalnik i20 N Rally1 Hybrid
Dirkalnik i20 N Rally1 Hybrid je vreden približno milijon evrov (Foto: PROFIMEDIA)

“Akrapovičevi materiali, izolacija in tehnično znanje, ki so se že izkazali na tekmah, so bili naravna izbira za partnerja pri naših prizadevanjih za izboljšanje poti k osvojitvi svetovnega prvenstva v reliju, kategorije challenger,” je partnerstvo opisal tehnični direktor Hyundai Motorsport François-Xavier Demaison.

Po njegovih besedah so si partnerstva s Slovenci želeli že dalj časa. Akrapovič pa bo, kot so navedli, s svojimi rešitvami ključni partner pri naskakovanju naslova svetovnega prvaka.