Neuradno: Stekla prodaja izgubarske Sportine

featured image

Blejski trgovec z oblačili Sportina, ki ga je dotolkla pandemija koronavirusa, išče novega lastnika.

16. januarja, 2024 15.01

Lastniki Sportine – 75,1 odstotka ima v lasti sklad Alfi, po 12,45 odstotka imata še NLB in družba Fashion, so po neuradnih informacijah Forbes Slovenija začeli prodajni postopek tega blejskega tekstilnega trgovca.

Za nakup naj bi se zanimali trije potencialni kupci. Dva strateška, iz Italije in Srbije, ter en sklad.

Trenuten poslovni model Sportine bi lahko ustrezal strategu, ki bi podjetje lahko tudi dokapitaliziral in bolje izkoristil njegovo strukturo. Kakšen bo razplet, če bi Sportino kupil sklad, za zdaj ni znano.

Sportini sicer težavo predstavljajo dolgoročne najemne pogodbe, ki jih ima sklenjene ponekod v Sloveniji. Cene najemnin so se v zadnjih letih občutno zvišale, čeprav se najemanje nekaterih lokacij morda več ne splača.

Slabo poslovanje v Sloveniji, dobro v tujini

Sportina Bled naj bi sicer v Sloveniji v zadnjem četrtletju lanskega leta poslovala dobro. Vseeno pa bodo leto 2023 predvidoma končali v rdečih številkah.

Z izgubo poslujejo že od leta 2020 – takrat je znašala 12,5 milijona evrov. Leto kasneje se je povzpela že na 17,9 milijona evrov. Čista izguba je bila občutno manjša leta 2022, ko je ob 37,85 milijona evrov prihodkov od prodaje znašala 3,88 milijona evrov. To je kar 78 odstotkov manj kot leto prej.

Pozitivno naj bi medtem poslovali v državah Balkana; denimo na Hrvaškem, v Srbiji, Črni gori ter Bosni in Hercegovini.

Napovedana prodaja

Prodaja Sportine ni presenečenje. O tem so trenutni lastniki govorili že ob vstopu v podjetje, ko so napovedali stabilizacijo družbe in iskanje novega lastnika.

Medij Finance je takrat kot potencialnega kupca omenjal srbsko družbo Fashion Company, ki je regijski tekmec Sportine. S šestdesetimi trgovinami je prisoten na šestih trgih jugovzhodne Evrope, ki se z blejskim tekstilnim trgovcem tudi prekrivajo. V srbskem glavnem mestu so prisotni celo v istem trgovskem centru.

Alfi je večinski delež v Sportini kupil maja 2022 od prejšnjega večinskega lastnika Bahtiarja Bajrovića. Pod njegovim vodstvom se je blejski trgovec z oblačili prezadolžil že pred finančno krizo, kar je leta 2014 privedlo do prestrukturiranja.

Po obdobju rasti prihodkov in poslovanja v zelenem do leta 2019 je podjetje dokončno potolkla pandemija. Takrat so se trgovine zaprle, Sportina pa je bila nepripravljena na spletno prodajo. V letu 2020 so prihodki upadli za okrog 40 odstotkov, na 62 milijonov, pol milijona evrov letnega dobička pa se je pretvorilo v večmilijonsko izgubo.

Več podrobnosti o prodaji bo predvidoma znanih v enem do dveh mesecih.