Apple s prestola izrinil Samsung in zavzel prvo mesto

Tehnologija Forbes Slovenija 17. januarja, 2024 07.57
featured image

Ameriško podjetje Apple, ki proizvaja telefone iPhone, je prvič po 12 letih premagalo južnokorejskega proizvajalca telefonov Samsung.

17. januarja, 2024 07.57

Tehnološki gigant Apple ima zdaj levji delež svetovnega trga pametnih telefonov in je prvič po 12 letih s prvega mesta izrinil Samsung. Po podatkih Mednarodne podatkovne agencije (IDC) je ameriški velikan lani dobavil več kot petino vseh telefonov. Samsung je zavzel 19,4-odstotni tržni delež, za njim pa so se zvrstili še kitajski proizvajalec telefonov Xiaomi, OPPO in Transsion, poroča BBC.

Prodaja pametnih telefonov se je zmanjšala, saj je veliko ljudi svoje naprave zamenjalo v času pandemije covida-19. Po podatkih IDC je bilo lani prodanih skoraj 1,2 milijarde pametnih telefonov, kar je za več kot tri odstotke manj kot leto prej. To je tudi najmanjša prodana količina telefonov v zadnjem desetletju, saj številni potrošniki zaradi gospodarskih izzivov in visokih obrestnih mer zategujejo pasove. Strokovnjaki napovedujejo, da si bo trg letos opomogel.

Vzpon ameriškega tehnološkega velikana

Po oceni IDC je Apple, ki je lani prodal več kot 234 milijonov telefonov, največji zmagovalec. “Apple ni le edini igralec med prvimi tremi, ki na letni ravni beleži pozitivno rast, temveč je prvič v zgodovini zasedel prvo mesto,” je pojasnila Nabila Popal iz IDC. In to kljub temu da se na Kitajskem, ki je njegov največji trg, spopada z vse večjimi regulativnimi izzivi in ponovno konkurenco Huaweia.

Huawei je nedavno naredil korak naprej pri izdelavi lastnih čipov, potem ko mu je bilo prepovedano kupovati čipe, ki so bili izdelani z ameriško tehnologijo, zaradi trditev, da podjetje predstavlja tveganje za nacionalno varnost Washingtona.

Ponudbe za zamenjavo starih modelov in brezobrestni finančni načrti pa prav tako spodbujajo povpraševanje po premijskih napravah, kot je Apple, navaja BBC.

Apple
Foto: PROFIMEDIA

Zaton južnokorejskega Samsunga

Južnokorejski Samsung je bil do zdaj največji proizvajalec pomnilniških čipov, pametnih telefonov in televizorjev. Nedavno je elektronski gigant opozoril, da se bo njegov dobiček zmanjšal za več, kot je pričakovano, saj svetovno povpraševanje po zabavni elektroniki ostaja šibko.

Samsung se prav tako sooča s konkurenco cenejših modelov z operacijskim sistemom Android, vključno s Transsionom in Xiaomijem.

Po mnenju IDC trg pametnih telefonov vstopa v “zelo zanimivo obdobje”, saj se trg, zaradi vse večjega števila ponudnikov operacijskega sistema Android, vedno bolj deli, kupci pa dajejo prednost zložljivim telefonom in zmogljivostim umetne inteligence, še piše BBC.