Sodišče v Murski Soboti začelo stečaj Mode Mi&Lan

Novice Forbes Slovenija 16. januarja, 2024 15.56
featured image

Začel se je stečajni postopek nad družbo Moda Mi&Lan. Tega je zaradi pomanjkanja kadra, predlagala družba sama. Javnost je družbo spoznala, ko je portal N1 obelodanil kršitve nekdanjega vodstva.

16. januarja, 2024 15.56

Okrožno sodišče v Murski Soboti je danes začelo stečajni postopek nad družbo Moda Mi&Lan, poroča STA. Stečaj, ki ga je predlagala družba sama, je minuli teden napovedal lastnik Joc Pečečnik. Kot glavni razlog je navedel pomanjkanje kadra.

Stečajni upravitelj je Drago Dubrovski. Upniki lahko svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice prijavijo v treh mesecih, zadnji dan je 16. april, izhaja iz sklepa sodišča, ki je bil danes objavljen na spletni strani Ajpesa.

Po pisanju STA, je predlog za začetek stečaja vložila družba. Kot je minuli teden povedal Pečečnik, ki je prek svojega podjetja Elektronček minulo poletje postal 80-odstotni lastnik Mode M&Lan, so v družbo vložili skoraj dva milijona evrov, pri čemer so izvedli reorganizacijo, uredili večje število pravnih zadev, poravnali nujne zapadle terjatve do zaposlenih, delno obnovili proizvodnjo ter izplačali plače, regrese in obveznosti za nazaj in tekoče plače za november.

V ZDA so našli kupca, ki bi bil pripravljen podpisati petletno pogodbo za količine, ki bi po Pečečnikovi oceni z lahkoto držale podjetje nad vodo. A so ugotovili težavo s kadri: v 24 mesecih bi bilo več kot polovica, v 48 mesecih pa tri četrtine od sedanjih okoli 100 zaposlenih upokojenih. Kadra niso našli ne v Sloveniji ter, ob veljavnem plačnem sistemu pri nas, tudi ne na Hrvaškem in Madžarskem, je povedal.

Nekdanjemu lastniku Milan Mörecu, ki je obdržal 20-odstotni delež, je bil pripravljen za en evro vrniti podjetje, a je Mörec to zavrnil.

Zaposleni so bili nad odločitvijo za stečaj zelo presenečeni, saj jim je direktor Marko Hozjan po praznikih zagotovil, da stečaja ne bo in da se bodo potrudili, da bodo redno izplačevali plače, je povedala Zdenka Bobovec iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Prejšnji petek bi moral potekati sestanek, kjer bi vodstvo podjetja delavcem pojasnilo, zakaj gre podjetje v stečaj in kako je z izplačilom decembrskih plač. A kot je danes za STA povedala Bobovec, sestanka ni bilo, z začetkom stečaja pa je jasno, da bodo decembrske plače šle kot terjatve v stečajno maso. Ali bo del delavcev še opravil delo za izpolnitev sklenjenih pogodb, bo odločil stečajni upravitelj.

Sindikat je s stanjem danes seznanil svoje člane v Modi Mi&Lan, za sredo zjutraj pa je predviden zbor vseh zaposlenih, na katerem naj bi sodelovala Hozjan in direktor Elektrončka Jaka Kavčič, je za STA še povedala Bobovec.

Moda Mi&Lan ima klavrno zgodovino

Gre za nekdanji obrat Mure, ki je lani – takrat še pod prejšnjim lastnikom, zaradi finančnih težav imelo večkrat blokirane bančne račune, ki pa zdaj niso več. Pečečnik je stanje v podjetju izboljšal, višina terjatev pa je po njegovih navedbah zdaj skoraj enaka višini odprtih obveznosti.

Nekdanje vodstvo lani ni izplačalo niti regresov iz leta 2022, delavci so nato ostali še brez plač.

V podjetju pa so bile dalj časa prisotne tudi druge nepravilnosti, ki jih je razkril portal N1. Po enajstih letih delovanja, 33 inšpekcijskih nadzorih in 42 že ugotovljenih kršitvah je bila aprila letos zoper odgovorne v podjetju vendarle vložena kazenska ovadba.