Zavod za zaposlovanje po poplavah delodajalcem izplačal 6,2 milijona evrov

Novice Forbes Slovenija 16. januarja, 2024 16.03
featured image

Z naslova interventnih popoplavnih ukrepov je zavod do konca lanskega leta izplačal 6,2 milijona evrov. Naslednje izplačilo je predvideno za petek.

16. januarja, 2024 16.03

Zavod za zaposlovanje je do ponedeljka, ko se je iztekel zadnji rok za oddajo, naštel 2.743 vlog delodajalcev za nadomestila po avgustovskih poplavah. Vloge zadevajo 24.761 zaposlenih. Največ jih je bilo za povračilo nadomestila plače zaradi višje sile, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Po poplavah je zavod bdel nad tremi interventnimi ukrepi, ki jih je z namenom ohranitve zaposlitev vzpostavila vlada. To so subvencije za plače zaposlenih, ki jih delodajalci poslali na čakanje; subvencije za plače zaposlenih, ki zaradi višje sile niso mogli priti na delo; ter subvencije za plače delavcev, ki so jim delodajalci zaradi poplav odredili drugo delo, npr. čiščenje proizvodnih prostorov.

Največ zanimanja za nadomestila v primeru višje sile

V ponedeljek se je iztekel rok za oddajo vlog za povračilo nadomestila plače zaradi višje sile. Prav za ta ukrep je bilo tudi največ zanimanja. Delodajalci so namreč zanj oddali 1.659 vlog za 9.343 zaposlenih.

Za delno povračilo nadomestila plače zaradi začasnega čakanja na delo so na zavodu prejeli 795 vlog delodajalcev za 8.232 zaposlenih. Za povračilo izplačanih plač delavcem, ki so delodajalcem pomagali pri odpravi posledic poplav in plazov, je zavod prejel 289 vlog za 7.186 zaposlenih.

Zavod za zaposlovanje
Zavod za zaposlovanje bo več kot tisoč delodajalcem nakazal dobrih šest milijonov evrov za nadomestila plač po poplavah (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Posamezen delodajalec je sicer lahko oddal več vlog. Prav tako je bilo lahko več vlog vloženih za posameznega zaposlenega, za različna obdobja in ukrepe.

Sredstva prejelo več kot tisoč delodajalcev

Na zavodu so do konca lanskega leta v skladu z interventno zakonodajo na podlagi pozitivno rešenih vlog in potrjenih zahtevkov, ki so jih oddali delodajalci, skupaj izplačali 6,2 milijona evrov. Sredstva so nakazali 1.227 delodajalcem za 10.153 zaposlenih. Naslednje izplačilo delodajalcem je predvideno za petek, poroča STA.

Delodajalci lahko zahtevke za izplačilo sredstev oddajo do konca junija, so še navedli na zavodu.