Britanci preprečili stečaj slovenske družbe Geoenergo

Posel Forbes Slovenija 16. januarja, 2024 11.47
featured image

Tuji mediji poročajo o podjetju Ascent Slovenija, ki je slovenski partner britanske družbe Ascent Resources. Podjetje je preprečilo začetek insolventnega postopka za slovensko družbo Geoenergo, katere polovični lastnik je Petrol. Britanci so sicer s Slovenijo v sporu zaradi postopkov izdaje dovoljenj za pridobivanje plina v Petišovcih.

16. januarja, 2024 11.47

Družba Ascent Resources je v začetku minulega tedna sporočila, da je družba Geoenergo razglasila insolventnost. Predlaganega stečaja pristojno sodišče ni potrdilo, saj je sprejelo stališče Ascent Slovenija, da je insolventnost mogoče preprečiti, je poročal spletni portal Market Screener.

Ascent Resources je sicer po poročanju STA konec oktobra lani prejel pozitivno vmesno odločitev arbitražnega sodišča, ki potrjuje upravičenost družbe do prihodkov iz vseh vrtin na območju koncesije. V odzivu je navedel, da zdaj sodeluje s svojimi slovenskimi odvetniki “na več področjih”.

To vključuje izpodbijanje predloga za samoprijavljeno plačilno nesposobnost družbe Geoenergo, registracijo pomembnega upniškega položaja družbe Ascent Slovenija na sodiščih, prizadevanja za zaščito statusa koncesije, kjer je to mogoče, ter morebitno vložitev civilnih tožb in začetek kazenskih postopkov proti direktorjem in delničarjem družbe Geoenergo, je med drugim pred dnevi poročal portal London South East.

Fotografija rafinerije Grangemouth v bližini Edinburgha. Petrokemijsko podjetje Ineos, s sedežem v Švici, želi postati največji igralec v britanskem sektorju frackinga.
Ascent Resources navaja, da s svojimi slovenskimi odvetniki sodeluje “na več področjih”. Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

V družbi Ascent Resources bodo zahtevali preiskavo, kje so prihodki iz naslova ogljikovodikov, ki jih je v preteklosti prejemala družba Geoenergo in jih je Ascent Slovenia zahteval že nekaj časa.

Kot so še poudarili v britanski družbi, bodo v sodelovanju z ustreznimi organi ocenili morebitno nezakonito prisvojitev teh prihodkov, navaja spletni portal, ki ga povzema STA.

Spor s Slovenijo iz leta 2022

Družba Ascent Resources in njeno hčerinsko podjetje Ascent Slovenia sta arbitražni postopek pred Mednarodnim centrom za reševanje investicijskih sporov (ICSID) s sedežem v Washingtonu v zvezi s postopki izdaje dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih začeli 2022. Sloveniji očitata kršitev dvostranskega investicijskega sporazuma med Veliko Britanijo in Slovenijo ter pogodbe o energetski listini.

Postopke za začetek odločanja v sporu proti Sloveniji pred arbitražnim sodiščem so v družbi Ascent Resources začeli julija 2020, začetek postopka arbitraže pa so napovedali spomladi 2021, potem ko je Slovenija zavrnila sporazumno rešitev spora s sklenitvijo poravnave.

Spor se je začel, ko je Agencija RS za okolje (Arso) marca 2019 odločila, da je treba pred izdajo dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih s stimulacijo vrtin, ki sta ga načrtovala Ascent Resources in slovenski partner Geoenergo, izvesti presojo vplivov na okolje. Kot spomni STA, je upravno sodišče Arsu pritrdilo.

Maja 2022 pa je nato začela veljati novela zakona o rudarstvu, ki uvaja popolno prepoved hidravličnega lomljenja oz. frackinga. Vlado so v Ascentu po uveljavitvi zakona obvestili, da so nova zakonska določila vlagateljem v Sloveniji povzročila dodatno znatno škodo.

Kot so poudarili, se jim je onemogočilo naložbo v pridobivanje plina v Petišovcih, škodo pa so ocenili na več kot 500 milijonov evrov.