Inženirka leta 2023 je Ljupka Vrteva

Ljudje Forbes Slovenija 16. januarja, 2024 20.06
featured image

Razglasili so inženirko leta 2023. To je postala Ljupka Vrteva, ki je zaposlena v družbi Petrol.

16. januarja, 2024 20.06

Revija IRT3000 in družba Mediade sta s sodelujočimi partnerji podelili šesti zaporedni naziv inženirka leta. To je v letu 2023 postala Ljupka Vrteva, magistrica inženirka strojništva ter razvojna inženirka za področje ogrevanja, prezračevanja in hlajenja stavb ter vodja projekta sončne elektrarne v družbi Petrol.

Med nominirankami je bilo deset inženirk. Zadnje dejanje izbora pa je potekalo v Cankarjevem domu, kjer so organizatorji utemeljili svojo odločitev.

“Odraščajoč v družini glasbenikov in ekonomistov je Ljupka Vrteva želela biti drugačna. Kot otrok je veliko ustvarjala, predvsem pa je svojo domišljijo želela pretvoriti v nekaj, kar je vidno in otipljivo. Pravi, da jo je prav domišljija popeljala na inženirsko pot. Slednja jo je po končani srednji šoli v Makedoniji vodila v Slovenijo z eno samo željo: postati inženirka.”

Podelitev naziva inženirka leta (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Razvoj edinstvenega programa za prezračevanje

Vrteva je na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani zaključila dodiplomski in magistrski študij. Leta 2019 je na Institutu Jožef Stefan opravila še mednarodni izobraževalni program Evropski energetski menedžer – EUREM.

“Razvila je edinstveni računalniški program na področju mehanskega prezračevanja stavbe, sedaj pa se ukvarja s projektiranjem novih, bolj učinkovitih energetskih sistemov,” so še navedli pri Mediade.

Danes je Ljupka Vrteva zaposlena v družbi Petrol kot razvojna inženirka za področje ogrevanja, prezračevanja in hlajenja stavb ter vodja projekta sončne elektrarne.

Organizatorji so navedli tudi, da inženirka leta 2023 vedno išče nove izzive na področju energetike. Predvsem pa svoje znanje in izkušnje s terena predaja naprej. “Z misijo, da vsi postanemo bolj ozaveščeni o učinkoviti rabi energije v stavbah.”

“Vsaka ima krila, samo poleteti mora”

Natečaj Inženirka leta je del projekta Inženirke in inženirji bomo, ki mlade z dogodki na gimnazijah in šolskih centrih od leta 2012 navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.

Vrteva je kot osrednje sporočilo mladim izpostavila, da vsaka zmore vse. “Vsaka ima krila, samo poleteti mora,” je povedala.

Dodala je tudi, da ima priložnost, da svojo zgodbo prenese mladim dekletom. “Da je vsaka sposobna slediti svojim željam in da bo prišel trenutek v življenju.”

O izboru inženirke leta so odločale štiri komisije. Med temi je vseh šest generacij nominirank za priznanje Inženirka leta, predstavniki medijev, dijakinje in učitelji iz konzorcija gimnazij in šolskih centrov Inženirke in inženirji bomo! ter predstavniki organizatorja in partnerjev izbora Inženirka leta. Glasovalo je kar 92 članic in članov komisije.