Zmogljivost sončnih elektrarn v Sloveniji lani presegla mejo enega gigavata

Zeleni prehod Forbes Slovenija 17. januarja, 2024 11.21
featured image

Zmogljivost sončnih elektrarn v Sloveniji je lani presegla mejo enega gigavata, kar jo po navedbah ministrstva uvršča v sam vrh med članicami Evropske unije.

17. januarja, 2024 11.21

Skupna zmogljivost postavljenih sončnih elektrarn v Sloveniji je konec leta 2022 dosegala 697,7 megavata (MW), lani pa je bila povečana za več kot 400 MW. Skupna inštalirana moč sončnih elektrarn je tako konec leta 2023 znašala 1101,5 MW, današnje informacije ministrstva za okolje, podnebje in energijo navaja STA.

S takšno rastjo je bila Slovenija lani glede na kazalec postavljene zmogljivosti sončnih elektrarn na prebivalca ena vodilnih držav v Evropski uniji, so podčrtali na ministrstvu.

Ambiciozni cilji tudi v prihodnosti

Kot so navedli, bo proizvodnja električne energije iz sonca letos presegla eno teravatno uro (TWh).
“Veseli nas, da s(m)o številni akterji prepoznali pomen in prednosti zelenega prehoda,” so zapisali, ob tem pa izrazili upanje, da bo Slovenija podobno rast beležila tudi v prihodnjih letih, poroča STA.

“To tudi pomeni, da si s prenovo nacionalnega energetskega in podnebnega načrta, ki do leta 2030 predvideva približno 3.500 MW postavljenih sončnih elektrarn, postavljamo realne in uresničljive ambiciozne cilje,” so sklenili.