Kitajska dosegla želeno gospodarsko rast, a težave ostajajo

Novice Forbes Slovenija 17. januarja, 2024 10.33
featured image

Kitajska je v letu 2023 celo rahlo presegla petodstotno ciljno raven gospodarske rasti, a se še vedno spopada s krizo v nepremičninskem sektorju.

17. januarja, 2024 10.33

Drugo največje gospodarstvo na svetu se je v letu 2023 povečalo za 5,2 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki kitajskega statističnega urada. S tem je Kitajska dosegla cilj petodstotne letne rasti bruto domačega proizvoda, a se kljub temu ni otresla nekaterih večjih gospodarskih skrbi.

Med temi izstopajo zadolženost nepremičninskega sektorja, deflacijska tveganja in slaba domača potrošnja.

Ciklični problemi, kot je nepremičninska kriza, so po pisanju Reutersa na Kitajskem trčili z globokimi strukturnimi problemi, kot je pretirana odvisnost od naložb in infrastrukture, ki temeljijo na zadolževanju, namesto razširitvi in poglobitvi potrošnje.

Novogradnje upadle za petino

Cene stanovanj so decembra beležile najgloblje padce po letu 2015, medtem ko so se izdatki za gradnjo in opremo v celotnem letu zmanjšali za 7,8 odstotka v primerjavi z letom 2022, so pokazali zadnji podatki statističnega urada. Gradnja novih stanovanj – ključno merilo razpoloženja med gradbeniki – je upadla za več kot petino.

Po ocenah ekonomistov so zadolženi gradbeniki odložili gradnjo več milijonov novih domov, kar je omajalo zaupanje potrošnikov, poroča Reuters.

Nepremičninski projekti na Kitajskem
Največji kitajski razvijalci nepremičnin, kot sta Evergrande in Country Garden, so visoko zadolženi (Foto: PROFIMEDIA)

Rast prodaje na drobno se je decembra umirila in ni dosegla pričakovanj analitikov. Znašala je 7,4 odstotka, napoved pa je bila 8 odstotkov. V celotnem letu 2023 se je prodaja na drobno povečala za 7,2 odstotka, po podatkih statističnega urada.

Tudi investicije s triodstotno letno rastjo ostajajo zadržane. Pozitivno je ob koncu leta presenetila le industrijska proizvodnja, ki je s 6,8-odstotno letno rastjo presegla napovedi.

Trgi so se odzvali

Delnice na Kitajskem, ki že dosegajo najnižje vrednosti v zadnjih petih letih, so po zadnjih podatkih še dodatno upadle. To velja tudi za kitajska podjetja, ki kotirajo na borzi v Hongkongu. Medtem je juan oslabil. Valuta se je znašla pod novim pritiskom, saj se krepijo pričakovanja, da se bodo morali odločevalci v Pekingu kmalu zavezati k večjemu nižanju obrestnih mer in drugim podpornim ukrepom.

To, da je Kitajska dosegla cilj gospodarske rasti v 2023, je že dan pred uradno objavo v Davosu razkril kitajski premier Li Čjang, piše Bloomberg. Povedal je tudi, da je bil cilj dosežen brez zatekanja k preveliki državni pomoči. “Nismo iskali kratkoročne rasti na račun pridobivanja dolgoročnih tveganj.”

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in kitajski premier Li Qiang
Kitajski premier Li Čjang se je v Davosu v okviru Svetovnega gospodarskega foruma sestal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen (Foto: PROFIMEDIA)

V 2024 naj bi rast spodbujala predvsem fiskalna politika, a obseg državne pomoči ostaja nejasen. Kitajska razmišlja o bilijonu juanov (128 milijard evrov) izdaje novega dolga v okviru tako imenovanega posebnega načrta državnih obveznic. To bi bila šele četrta tovrstna izdaja v zadnjih 26 letih, je še poročal Bloomberg.

Z optimizmom ne navdaja niti demografska slika. Število prebivalstva na Kitajskem je upadlo drugo leto zapored, država pa je zaznala rekordno majhno rodnost. Število prebivalcev se je leta 2023 zmanjšalo za okrog dva milijona na 1,4 milijarde, kar je večji upad kot leta 2022.