V iskanju pametne naložbe: zlato ali vrednostni papirji?

Oglas PROMOCIJSKO SPOROČILO 17. januarja, 2024 12.09 > 17. januarja, 2024 12.10
featured image

Ko začnemo razmišljati o naložbah naših prihrankov, se nam ponudijo raznolike priložnosti, vsaka s svojimi prednostmi in pomisleki. Dva bolj priljubljena pristopa za dolgoročno varčevanje in plemenitenje našega premoženja sta naložbi v zlato in vrednostne papirje. Z vsemi aspekti bogatenja vašega naložbenega portfelja z zlatom se lahko spoznate pri priznanem trgovcu Goldman Graff v Ljubljani – prav njihova več kot 100-letna tradicija in podrobno poznavanje trga zlata pa nas je popeljala na odkrivanje raznolikih prednosti zlata.

17. januarja, 2024 12.09 > 17. januarja, 2024 12.10

Ko raznolike naložbe začnemo primerjati med seboj, začnemo hitro razumeti, zakaj toliko vlagateljev stavi na zlato. Sploh v zadnjem času, ko smo priča številnim nepredvidljivim dogodkom tako na lokalni kot tudi na globalni ravni, se namreč naložba v zlato izkazuje z neprecenljivimi prednostmi, ki jih ne ponuja nobena druga investicijska opcija.

Da je zlato resnično povsem svojevrstna kategorija med naložbami, razkriva že dejstvo, da so fizične osebe, ki preko naložbe v zlato pridobijo kapitalski dobiček, oproščene plačila davka na ta dobiček. Ta, pogostokrat spregledana specifika naložbe v zlato, vsekakor predstavlja pomembno razliko od vrednostnih papirjev, pri katerih se kapitalski dobiček obdavčuje po normalnih zakonskih vrednostih, še toliko bolj, ko si naložbo zamišljamo na dolgi rok s potencialno rednimi donosi.

Tisto, kar zlato ohranja v povsem svoji kategoriji naložbenih priložnosti, pa je tudi preprosto dejstvo, da je zlato kot dragocena kovina že tisočletja del človeške zgodovine in njegova zgodba sama priča o tem, kako zanesljivo in odporno je zlato na raznolike ekonomske, geopolitične in tržne dejavnike. Danes je zlato tako blago, kot tudi valuta. Tako v tradicionalnem smislu uporabe v vsakodnevnih transakcijah, saj se zlato vse pogosteje uporablja tudi kot plačilno sredstvo namesto gotovine, kot tudi tistem širšem smislu, kjer se vrednost zlata pogosto uporablja za opazovanje nihanja vrednosti valut (in denarja nasploh) in je zato zanesljiv način za ohranjanje premoženja na dolgi rok, še posebej v obdobjih ekonomske negotovosti.

A zanimanje za zlato in njegova pomembna vloga v našem kolektivnem oblikovanju finančnih tokov ni nekaj novega. Zlato kot vrednost, kot splošna oblika valute, je preživelo že kopico civilizacij. Njegovo vrednost so hitro odkrivali že v času Rimskega imperija, ko so cesarji redno dvigovali vrednost zlata – sprva je cesar Gaj Avgust Oktavijan določil, da bo vrednost 500 gramov zlata štela 45 kovancev, pozneje je Mark Avrelij to vrednost dvignil na 50 kovancev, Konstantin I. Veliki pa že na 70 kovancev.

Foto: promocijska fotografija

Tudi pozneje v zgodovini je zlato kazalo svojo izjemno vrednost. Na primer v Veliki Britaniji od 13. stoletja dalje, ko je vsako naslednje stoletje cena vrednost zlata poskočila za 1 funt (mimogrede, v tistem času je bila letna plača lokostrelca 9 funtov). Tudi podatki iz ne tako davne zgodovine fascinirajo z rastjo cen zlata – v Združenih državah se recimo vrednost zlata povečuje vsako leto že od leta 1955 in to ne glede na vse družbene in politične spremembe ni ne glede na vse krize in pretrese, ki so se pripetili v preteklih desetletjih.

Visoko zanimanje za zlato kot naložbeno sredstvo se skriva tudi v dejstvu, da je zlato poleg vsega še visoko likvidno sredstvo, ki ga je mogoče na svetovnem trgu zelo preprosto kupiti ali prodati in tako naložbo v zlato po potrebi praktično čez noč “pretopiti” v denarna sredstva. S tem je vlagateljem omogočeno zelo praktično in dinamično upravljanje z zlatimi rezervami.

Ne glede na vse prednosti, ki jih zlato ponuja v primerjavi z vrednostnimi papirji in drugimi naložbenimi možnostmi, na koncu seveda pomemben faktor predstavljajo še vaši dejanski finančni cilji, toleranca tveganja in seveda celotna sestava naložbenega portfelja. V tem pogledu je zlato izkušene vlagatelje predvsem odlična izbira za diverzifikacijo investicijskega portfelja, ki je potem še bolj odporen na kakršnakoli nihanja na finančnih trgih.