Sandali gredo za med: Birkenstock po vstopu na borzo prvič predstavil rezultate

Posel Forbes Slovenija 18. januarja, 2024 13.06
featured image

Po klavrnem borznem debiju v oktobru je nemški izdelovalec sandalov Birkenstock predstavil prve finančne rezultate. Ti so presegli pričakovanja in upravičili rast delnice po začetnem padcu.

18. januarja, 2024 13.06

Izdelovalec ikoničnih sandalov Birkenstock je kljub nihajnem povpraševanju po premijskih modnih izdelkih v zadnjem četrtletju lanskega poslovnega leta, ki se je končalo septembra, ustvaril 374,5 milijona evrov prihodkov. To je več kot 321 milijonov evrov, ki jih je podjetje ustvarilo v istem obdobju lani, in več od napovedi analitikov v višini 357 milijonov evrov.

Prvi finančni rezultati, odkar se je nemško podjetje oktobra lani podalo na borzo, kažejo na močno povpraševanje po sandalih in coklih, katerih cena lahko presega 100 evrov za par. Tudi za 14 odstotkov višje cene na letni ravni so pripomogle k rasti prihodkov.

V celotnem poslovnem letu 2023 so prihodki znašali 1,4 milijarde evrov, kar je 20-odstotna medletna rast. Poslovno leto 2023 je bilo “glede na prihodke najuspešnejše v skoraj 250-letni zgodovini znamke,” piše v finančnem poročilu, objavljenem na strani borze Nasdaq še pred odprtjem ameriških borz.

Birkenstock je unovčil post-pandemično zanimanje za manj formalno obutev, zlasti v ZDA, piše Reuters. Prodaja v obeh Amerikah je poskočila za 30 odstotkov in znašala 187 milijonov evrov v zadnjem četrtletju. Pomembno gonilo rasti sta bili tudi Kitajska in Indija.

Birkenstock
Birkenstock ima sedež v nemškem Neustadtu (Foto: PROFIMEDIA)

Optimistično v 2024

Družba napoveduje, da bodo prihodki za proračunsko leto 2024 znašali med 1,74 milijarde evrov in 1,76 milijarde evrov. To je več od napovedi analitikov, ki pričakujejo 1,72 milijarde evrov letnih prihodkov.

Dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA) podjetje ocenjuje na med 520 in 530 milijoni evrov. V preteklem poslovnem letu je EBITDA znašala 483 milijonov evrov, kar je bilo 11 odstotkov več kot leto prej.

To so bolj optimistične napovedi, kot sta jih v zadnjih dneh predstavila svetovna velikana obutve in oblačil, Nike in JD Sports, še piše Reuters. Medtem ko sta se tekmeca sklicevala na slabšo gospodarsko sliko, ki pesti povpraševanje, je izvršni direktor Birkenstocka Oliver Reichert dejal, da podjetja “ne bremeni makroekonomsko ozadje.”

Izvršni direktor Birkenstocka Oliver Reichert
Izvršni direktor Birkenstocka Oliver Reichert na oktobrski prvi javni ponudbi delnic podjetja (Foto: PROFIMEDIA)

Nihanje delnice

Po prvi javni ponudbi delnic (IPO) v oktobru je delnica najprej strmo upadla. Sedem tednov je nato trgovala pod izklicno ceno. Nato se je pričela stabilizirati in leto zaključila 19 odstotkov nad izklicno ceno. Trenutno trguje dobrih šest odstotkov nad začetno ceno, poroča Bloomberg.

Birkenstock je bil pod pritiskom, da predstavi dobre rezultate. Glede na to, da so delnice Birkenstocka zrasle za 35 odstotkov glede na najnižjo vrednost 13. oktobra, mora podjetje preseči cilje, ki jih je zastavilo v času prve kotacije, za Bloomberg pravi analitik Evercore ISI Michael Binetti.