Start upi na razprodaji: kdo kupuje deleže

Posel Forbes Slovenija 18. januarja, 2024 11.37
featured image

Padec števila prvih javnih ponudb delnic ter prevzemov in združitev sili zgodnje vlagatelje v start upe, da svoje deleže prodajo s popustom na sekundarnem trgu.

18. januarja, 2024 11.37

Velike investicijske družbe zbirajo milijarde dolarjev za nakupe deležev v tehnoloških start upih na tako imenovanih sekundarnih trgih, poroča Financial Times. Te deleže s popustom prodajajo predvsem skladi tveganega kapitala, ki so vložili zgodaj, a jih je presenetila lanska suša na trgu prevzemov in upad borznih kotacij, s katerimi se jim običajno povrne naložba.

Na sekundarnih trgih vlagatelji trgujejo z več deset milijardami dolarjev v delnicah zasebnih podjetij. Družbe, ki se specializirajo za nakupe deležev v obetavnih tehnoloških start upih na tem trgu, se pripravljajo na dobro leto. Za prodajo svojih delnic se zanimajo tako zaposleni v startupih, ki imajo običajno lastniške deleže, kot zgodnji investitorji.

Lani sta prodajo delnic svojih zaposlenih na sekundarnem trgu med drugim organizirala SpaceX Elona Muska in lastnik ChatGPT OpenAI.

Newyorški specialist za sekundarne trge zasebnega kapitala Lexington Partners se nadeja “generacijske naložbene priložnosti na sekundarnem trgu,” piše FT. Zaradi visokega povpraševanja so sredstva v novoustanovljenem skladu povečali s 15 na 23 milijard dolarjev. Večino bodo vložili v sklade zasebnega kapitala, pet milijard dolarjev pa načrtujejo za sklade tveganega kapitala na sekundarnih trgih.

Druga specializirana podjetja, med njimi Pinegrove Capital Partners in StepStone, prav tako zbirajo sredstva v višini več milijard dolarjev za nakupe deležev skladov tveganega kapitala.

Newyorška borza
Na newyorški borzi NYSE je lani upadlo število prvih javnih ponudb delnic (Foto: PROFIMEDIA)

Vrnitev trgovanja

Priliv novega kapitala kaže na vrnitev trgovanja po dveletnem upadu. Trgovanje se je umirilo leta 2022. Takrat so visoke obrestne mere centralnih bank udarile po vrednotenjih start up podjetij. Na sekundarnem trgu so takrat skladi tveganega kapitala, ki so držali deleže v teh podjetij, zahtevali tudi do 30 odstotkov višje cene, kot so jih bili kupci pripravljeni plačati.

“Glavni izhod za sklade tveganega kapitala so predvsem javne ponudbe delnic ter združitve in prevzemi, nobeden od teh pa se ne dogaja,” je za FT dejal Tom Callahan, izvršni direktor sekundarne trgovalne platforme Nasdaq Private Market. “To ustvarja ogromen pritisk in neverjetne priložnosti za vlagatelje, ki prihajajo in kupujejo podjetja z visokimi popusti.”

Ti popusti so se pričeli zmanjševati, ko so skladi tveganega kapitala postali vse bolj obupani. To je povečalo ponudbo znižanih delnic na sekundarnih trgih. A Callahan in Marcus New, izvršni direktor trgovalne platofmr InvestX, sta FT povedala, da za zdaj institucionalni vlagatelji kupujejo le najbolj prepoznavna zasebna podjetja.

Pričakuje se, da se bo dejavnost prvih javnih ponudb delnic (IPO) letos okrepila. A bo verjetno trajalo nekaj mesecev, da se obseg normalizira, navaja FT. V vmesnem času se na trgovalni platformi Forge Global delnice tehnoloških start upov v povprečju prodajajo s 50-odstotnim popustom glede na njihov zadnji krog financiranja.