Petrol odprl obnovljeni črpalki na južni ljubljanski obvoznici

Novice Forbes Slovenija 18. januarja, 2024 15.38
featured image

Po pol leta gradbenih del je največji naftni trgovec v Sloveniji predstavil prenovljeno ponudbo v novih bencinskih servisih Barje - sever in jug, ki se nahajata na južni ljubljanski obvoznici.

18. januarja, 2024 15.38

Petrolovi bencinski črpali Barje – sever in jug, ki sta bili zgrajeni leta 1990, sta dobili novo podobo. V času polletne prenove od lanskega julija je Petrol na njunem mestu zgradil nova objekta s približno tisoč kvadratnimi metri prodajnega prostora. Dodatek ponudbi bo med drugim McDonald’s, pri katerem bo možen nakup iz avtomobila.

Severni bencinski servis se je sicer odprl že na lanski božični večer, medtem ko se je južni servis na drugi strani južne ljubljanske obvoznice odprl v tem tednu.

Prenova je na enem najbolj obremenjenih delov avtoceste v Sloveniji prispevala k zastojem v času prometnih konic. Počivališče je bilo sicer ves čas odprto za voznike tovornjakov, ki so želeli tam prenočiti, in ostale voznike, ki so želeli na poti narediti odmor.

“Prodajni mesti Barje sta zgled, kako želimo, da bo v prihodnje videti celotna Petrolova razvejana prodajna mreža,” je ob odprtju povedal predsednik uprave Petrola Sašo Berger. Ta mreža v Sloveniji šteje več kot 300 prodajnih mest, v regiji Jugovzhodne Evrope pa skoraj še enkrat toliko, je dodal.

Predsednik uprave Petrola Sašo Berger
Predsednik uprave Petrola Sašo Berger želi tudi preostalo mrežo Petrola oblikovati po zgledu novih servisov na Barju (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Nova ponudba

Oba bencinska servisa se nahajata pod 1.300 kvadratnih metrov veliko nadstrešnico. Tam je na voljo 48 točilnih mest z 90 točilnimi ročkami, so sporočili iz Petrola. Parkirni prostor v okolici lahko sprejme več kot 100 avtomobilov in 40 tovornjakov oziroma avtobusov.

V bližini polnilnega parka so snovalci pustili tudi prostor za energete prihodnosti. Predvideva se namreč umestitev polnilnic za utekočinjeni zemeljski plin (LNG) in vodik ter za postavitev baterijskih hranilnikov. Za voznike električnih vozil so pod nadstrešnico že na voljo tri polnilnice. “Energija za napajanje e-vozil bo v prihodnje prihajala iz sončnih panelov, ki bodo nameščeni na strehi prodajnega mesta,” pravijo pri Petrolu.

Gostinsko ponudbo bosta poleg Petrolove lastne blagovne znamke Fresh sestavljala še Marche in McDonald’s. Pri slednjem bo možno nakup opraviti iz avtomobila (tako imenovani drive-thru). Brez vstopa v trgovino bo možno tudi plačilo goriva, in sicer neposredno pri točilnem mestu z aplikacijo Na poti.

Nov bencinski servis Petrola na južni ljubljanski obvoznici
Nov bencinski servis Petrola predvideva tudi prostor za polnilnice z vodikom in LNG (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Konkurenca se krepi

Petrol kot največji naftni trgovec pri nas sicer dobiva vse večjo konkurenco. Lani je namreč madžarski MOL v sodelovanju s hrvaško Ino prevzel mrežo OMV-jevih črpalk. Skupno podjetje Mol & Ina bo upravljalo mrežo 172 bencinskih servisov v državi.

Za odobritev prevzema s strani Evropske komisije je bil MOL primoran prodati 38 bencinskih servisov iz te mreže naftnemu velikanu Shell. Slovenska podružnica Shella je že odprla 14 teh servisov pod svojo znamko, ostale naj bi odprla do letošnje pomladi.

Član uprave Petrola Jože Smolič in ljubljanski župan Zoran Jankovič
Otvoritve prenovljenega bencinskega servisa na južni obvoznici se je udeležil tudi ljubljanski župan Zoran Jankovič (desno). Na sliki s članom uprave Petrola Jožetom Smoličem. (Foto: Borut Živulović/BOBO)