Shell postopno prevzema črpalke MOL

Novice Forbes Slovenija 9. januarja, 2024 10.39
featured image

Med oktobrom in januarjem je britanski naftni velikan Shell odprl 14 črpalk, ki jih je odkupil od madžarskega MOL v okviru prevzema družbe OMV.

9. januarja, 2024 10.39

Shell Adria, hčerinska družba britansko-nizozemskega Shella, je doslej prevzel in odprl slabo polovico bencinskih servisov, ki jih je lani odkupil od madžarskega naftnega podjetja MOL. Ta je moral prodati 38 svojih servisov za odobritev prevzema OMV, ki ga je opravil skupaj s hrvaško naftno družbo Ina.

Med 11. oktobrom in 8. januarjem je Shell odprl 14 bencinskih servisov po državi, večinoma v vzhodni Sloveniji. “Največ črpalk Shell je oziroma bo v Celju in okolici, Mariboru in okolici ter na Primorskem in v Pomurju,” so iz družbe sporočili v izjavi za javnost.

Preostale od 38 črpalk namerava Shell odpreti do letošnje pomladi, so še dejali.

Poleg 14 črpalk je Shell odprl tudi nov center mobilnosti na štajerski avtocesti, ob izvozu za Žalec. Ta po njegovih besedah ni del dogovora z MOL, temveč gre za ločeno investicijo. Namenjen je tako voznikom osebnih kot tovornih vozil, vključuje pa tudi bar, trgovino, avtopralnico in parkirišče.

Shell je na slovenskem trgu prisoten skoraj 30 let, a je imel do letos v lasti v večini le črpalke brez
osebja za tovorna vozila. Črpalka v Framu pri Mariboru je bila doslej edina Shellova črpalka v Sloveniji, kjer so gorivo lahko točili tudi vozniki osebnih vozil, pojasnjujejo pri podjetju.

Bencinski servis Shell
Mrežo 38 črpalk v Sloveniji je Shell odkupil od madžarskega MOL v okviru Molovega prevzema OMV (Foto: PROFIMEDIA)

Prevzem OMV

Molov prevzem OMV v vrednosti 301 milijon evrov je bil zaključen lani konec junija. Z njim je novonastala družba Mol & Ina pridobila mrežo 119 bencinskih servisov OMV. Skupaj s 53 lastnimi črpalkami je mreža novega podjetja znašala 172 servisov po Sloveniji.

Toda Evropska komisija je za odobritev prevzema z vidika ohranjanja konkurence zahtevala, da MOL 39 servisov proda družbi Shell Adria.

Največji naftni trgovec v Sloveniji, Petrol, upravlja več kot 300 bencinskih servisov po državi.