Lendavški Geoenergo kljub posredovanju britanskih upnikov v stečaj

Posel Forbes Slovenija 19. januarja, 2024 14.38
featured image

Družba Geoenergo, ki je v sodelovanju z britanskim Ascent Resources raziskovala možnost črpanja zemeljskega plina v Petišovcih, gre v stečaj. Sodišče v Murski Soboti je zavrnilo zahtevo britanskega partnerja za ustavitev postopka.

19. januarja, 2024 14.38

Okrožno sodišče v Murski Soboti je sklep o uvedbi stečajnega postopka za Geoenergo sprejelo danes, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Za stečajno upraviteljico je imenovalo Tanjo Praprotnik. Upnikom je dalo čas za prijavo terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic v stečajnem postopku do 19. aprila, je razvidno iz objave na Ajpesu.

Predlog za stečaj je vložil dolžnik sam takoj po novem letu. Geoenergo, katerega po polovična lastnika sta Petrol in Nafta Lendava, je sicer projektni partner družbe Ascent Slovenia, hčerinske družbe britanskega Ascent Resources. Ta je s Slovenijo v sporu v zvezi s postopki izdaje dovoljenj za pridobivanje plina v Petišovcih s pomočjo tako imenovanega frackinga.

Ascent Slovenia je poskušal stečaj Geoenerga preprečiti. V sodni vlogi 8. januarja je podjetje zapisalo, da je Geoenergo z vložitvijo predloga za začetek stečajnega postopka zlorabil svoje pravice in ravnal v nasprotju s predpisi. Družba naj bi po njihovih navedbah ne bila insolventna. Predlog za stečaj naj bi vložila zgolj z namenom oškodovanja upnika.

Sodišče je danes odločilo, da domneve insolventnosti ne more izpodbijati upnik, saj za takšno ravnanje tudi nima pravnega interesa. Če Geoenergo namreč ni insolventen, se bo Ascent kot upnik lahko v stečajnem postopku v celoti poplačal, piše STA.

Oktobra je arbitražni tribunal Gospodarske zbornice Slovenije izdal odločbo, zaradi katere bo Geoenergo moral Ascentu plačati znesek, ki presega finančne zmožnosti družbe, so pri Geoenergu dejali za Finance. Zaradi te odločitve je podjetje iz Lendave najprej pozvalo lastnika k dokapitalizaciji, “za katero pa se družbenika nista odločila.”

Lendava
Nahajališče plina v Petišovcih je blizu mesta Lendava, kjer ima sedež Geoenergo (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Prepoved hidravličnega lomljenja

Spor se je začel, ko je agencija za okolje (Arso) marca 2019 odločila, da je treba pred izdajo dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih izvesti presojo vplivov na okolje. Upravno sodišče je Arsu pritrdilo. Maja 2022 je začela veljati še novela zakona o rudarstvu. Ta uvaja popolno prepoved hidravličnega lomljenja oz. frackinga.

Ascent Resources je škodo zaradi onemogočanja naložbe v Petišovcih ocenil na več kot 500 milijonov evrov. Pri britanski družbi so sprožili arbitražni postopek pred Mednarodnim centrom za reševanje investicijskih sporov v Washingtonu.

Ascent Sloveniji očita kršitev dvostranskega investicijskega sporazuma med Veliko Britanijo in Slovenijo ter pogodbe o energetski listini, še poroča STA.