Večina delodajalcev napoveduje višje plače, a manj zaposlovanja

Novice Forbes Slovenija 19. januarja, 2024 10.52
featured image

V prvi polovici leta povišanje plač napoveduje 56 odstotkov slovenskih delodajalcev, kaže anketa agencije Manpower. Se bo pa upočasnilo zaposlovanje.

19. januarja, 2024 10.52

Za prvo polletje letos zvišanje plač načrtuje 56 odstotkov delodajalcev, na podlagi ankete Manpower Slovenija poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Tretjina teh jih napoveduje, da bo zvišanje do petodstotno. Dobra petina načrtuje zvišanje med šest in deset odstotkov.

Četrtina izmed 300 anketiranih delodajalcev napoveduje zvišanje dodatnih ugodnosti oziroma bonusov. Znižanja plač ne napoveduje nihče izmed vprašanih.

Kot smo poročali pri Forbes Slovenija, je z novim letom že več delodajalcev zvišalo plače zaposlenim. Med drugim sta to storila trgovca Mercator in Tuš – slednjemu so delavci grozili s stavko – ter kranjski proizvajalec pnevmatik Goodyear Slovenija.

mercator
Mercator je prodajalcem s 1. januarjem dvignil bruto plačo z 1.100 na 1.270 evrov (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Ob koncu lanskega leta manj dvigov

V drugi polovici 2023 je plače zvišalo 41 odstotkov vprašanih delodajalcev. Za zvišanje se ni odločilo 59 odstotkov vprašanih.

V panogi znanosti in izobraževanja so plače dvignili vsi sodelujoči delodajalci. V panogi transporta in logistike ter avtomobilske industrije se je za to odločilo med 55 in 65 odstotkov delodajalcev, v panogah informacijskih tehnologij, trgovine na drobno in veleprodaje, proizvodnega sektorja, zdravstva in farmacije, turizma in gostinstva ter strojništva pa je plače zvišalo med 40 in 50 odstotkov delodajalcev.

V panogi raziskav, medijev, marketinških in PR storitev sodelujoči delodajalci niso zvišali plač.

Zadrževanje kadra

Pri tem je 39 odstotkov delodajalcev navedlo, da so bile spremembe v plačah in ugodnostih pogojene z zadrževanjem trenutnih zaposlenih.

Povprečna stopnja fluktuacije zaposlenih v podjetjih je bila v letu 2023 10-odstotna, medtem ko je bila leto pred tem 12,4-odstotna. Prevladujoči razlog za fluktuacijo je bilo boljše plačilo pri konkurenčnih podjetjih, je povedalo 51 odstotkov delodajalcev.

Najvišjo stopnjo fluktuacije je imela panoga raziskave, mediji, marketinške in PR storitve (28 odstotkov), najnižjo stopnjo pa panoga strojništvo (7,2 odstotka).

Lutke sedijo za računalnikom.
Delodajalci z višjimi plačami želijo zadržati kvaliteten kader (Foto: PROFIMEDIA)

Umirjanje zaposlovanja

Neto napoved zaposlovanja, ki jo Manpower izračuna kot razliko med odstotkom delodajalcev, ki nameravajo zaposlovati, in odstotkom tistih, ki nameravajo odpuščati, za prvo polovico leta znaša 42 odstotkov. Lani je znašala 55 odstotkov.

Zaposlovati namerava 46 odstotkov anketiranih delodajalcev. Medtem naj bi jih 3,5 odstotka več odpuščalo kot zaposlovalo, 32 odstotkov jih napoveduje, da sprememb pri zaposlovanju ne bo, 19 odstotkov pa je še neodločenih.

Najbolj optimistični glede zaposlovanja so v panogah transporta in logistike, zdravstva in farmacije ter bančništva, financ in zavarovalništva. V teh sektorjih namerava zaposlovati več kot 70 odstotkov delodajalcev.

Panoge, ki v prvi polovici leta napovedujejo odpuščanja, so informacijske tehnologije, trgovina na drobno in veleprodaja, proizvodni sektor, avtomobilska industrija in gradbeništvo.

Odpuščanja
V prvi polovici leta naj bi večji odstotek delodajalcev odpuščal kot v drugi polovici lanskega leta (Foto: PROFIMEDIA)

Ohlajanje gospodarstva

“Napovedi raziskave za prvo polovico leta 2024 kažejo na rahlo ohlajanje gospodarstva. Vendar pa še vedno vidimo pozitivne trende na slovenskem trgu dela. Strategije za ohranjanje in pridobivanje talentov ostajajo ključnega pomena za uspešnost v tem visoko konkurenčnem okolju,” je dejal izvršni direktor Manpower za Madžarsko, Hrvaško in Slovenijo Tamas Feher.

V najnovejšo raziskavo Napoved gibanja plač in zaposlovanja je bilo vključenih 300 različno velikih podjetij iz Slovenije iz različnih panog, še poroča STA. Tretjina je manjših podjetij z do 50 zaposlenimi, 41 odstotkov podjetij z od 51 do 200 zaposlenimi, 13 odstotkov srednje velikih podjetij z od 201 do 500 zaposlenimi, 7,4 odstotka velikih podjetij z od 501 do 1000 zaposlenimi in 5,1 odstotka velikih podjetij z več kot 1000 zaposlenimi.