Mesec bo minimalno plačo določil v prihodnjih dneh, skrbi ga produktivnost

Novice Andreja Lončar 19. januarja, 2024 10.09 > 19. januarja, 2024 11.35
featured image

"Če želimo imeti državo iz katere nam ljudje ne bodo bežali zaradi prenizkih plač, si moramo prizadevati za ustrezno rast plač," meni minister za delo Luka Mesec, ki bo višino letošnje minimalne plače sporočil v prihodnjih dneh.

19. januarja, 2024 10.09 > 19. januarja, 2024 11.35

Minister za delo Luka Mesec se je sestal s predstavniki sindikalnih in delodajalskih združenj na temo minimalne plače za letošnje leto. Sklep o novi višini minimalne plače mora biti do konca meseca objavljen v uradnem listu, pred tem pa je moral opraviti posvet s socialnimi partnerji.

Za zdaj je jasno le, da bo letošnja minimalna plača višja, saj zakon predvideva usklajevanje z decembrsko letno rastjo cen življenjskih potrebščin, ki je bila po prvi oceni 4,2-odstotna. Delodajalska združenja so danes predlagala tolikšen dvig, kar bi pomenilo, da bi se bruto minimalna plača zvišala s trenutnih 1.203,36 evra na 1.253,90 evra, torej za okroglih 50 evrov. Neto plača bi se zvišala na okoli 900 evrov (za dobrih 20 evrov).

Sindikati pa so se zavzeli za večji, vsaj 7,5-odstotni dvig. Ta bi pomenil zvišanje bruto plače za 90 evrov ter neto plače za okoli 35 evrov. Ministrstvo za delo bo dokončno odločitev sporočilo v začetku naslednjega tedna.

Mesec je izračunal, da se je minimalna plača od leta 2018 zvišala za 42,7 odstotka, povprečna plača za 10,3 odstotka, produktivnost pa za 10,3 odstotka. “Tu bistvenega premika ni bilo, o produktivnosti se bomo morali še precej pogovarjati,” je na posvetu poudaril minister Mesec.

“Minimalna plača mora postati izhodiščna plača”

Mesec je sicer v pisni izjavi po srečanju dejal, da je rast plač ključen element konkurenčnosti. “Če želimo imeti državo iz katere nam ljudje ne bodo bežali zaradi prenizkih plač, si moramo prizadevati za ustrezno rast plač. (…) Minimalna plača mora postati izhodiščna plača tako v javnem sektorju kot v zasebnem, saj so na vseh ravneh številne plače pod minimalno.”

Koliko ljudi pri nas prejema minimalno plačo, natančno ni znano. Urad za makroekonomske analize (Umar) pa v zadnjem poročilu o razvoju navaja oceno, da je leta 2021 okoli 85 tisoč zaposlenih (11 odstotkov vseh) prejemalo plačo do 110 odstotkov minimalne plače.