Nov način brskanja na Googlu: obkroži in poišči

Tehnologija Forbes Slovenija 19. januarja, 2024 08.17
featured image

Prek telefona boste na Googlu lahko brskali brez tipkanja ali govorjenja.

19. januarja, 2024 08.17

Uporabniki nekaterih mobilnih telefonov z operacijskim sistemom Android bodo kmalu lahko preizkusili dve novi orodji umetne inteligence. S podjetja Google so sporočili, da bo iskanje na spletu postalo bistveno bolj enostavno, piše CNN.

Z novima funkcijama, ki bosta na mobilnih telefonih delovali s pomočjo umetne inteligence, bodo lahko uporabniki informacije o predmetih, ki se bodo pojavili na njihovih zaslonih, poiskali brez tipkanja. In tudi govorjenja. Stvar na zaslonu bodo lahko preprosto obkrožili ali označili, ob tem pa se bodo na ekranu izpisale dodatne informacije.

Orodji temeljita na generativni umetni inteligenci, tehnologiji, ki je osnova za viralne klepetalne robote, kot je ChatGPT. Google orodje tiho preizkuša že od lani, še poroča CNN.

Obkroži in poišči – kaj vse bo mogoče?

Kot že omenjeno bosta novi funkciji uporabnikom sistema Android omogočili, da za več informacij o predmetu ali zapisu na njihovem telefonskem zaslonu nanj preprosto tapnejo ali ga obkrožijo. Iskanje bo mogoče tudi z risanjem slik, označbo delov fotografij, pa tudi video posnetkov.

Mogoče bo tudi iskanje informacij prek kamere, saj bo orodje prepoznalo predmete v uporabnikovi okolici. Google bo lahko tudi vaša nova ‘enciklopedija’, saj mu bo mogoče zastaviti kompleksna vprašanja – kot na primer orodju Chat GPT.

Samsung Galaxy S24
Samsung Galaxy S24 (Foto: zajem zaslona/SAMSUNG)

Kdaj bo na voljo uporabnikom?

Google je funkcijo prvič predstavil na Samsungovem dogodku Unpacked v začetku tega tedna. Takrat je tudi napovedal, da bo novo orodje vključeno v linijo pametnih telefonov Galaxy S24, ki bo javnosti na voljo konec meseca.

Z začetkom februarja bo funkcija na voljo tudi na nekaterih drugih pametnih telefonih višjega cenovnega razreda z Androidom, vključno z modeloma Pixel 8 in Pixel 8 Pro.

Google je v preteklih letih že večkrat posodobil orodja iskalnika. Med drugim je dodal iskanje z glasovnim zahtevkom ali prek orodja Lens, ki uporablja tehnologijo prepoznavanja slik prek kamere mobilnega telefona.

oznake