Se Reddit marca po obotavljanju le podaja na borzo?

Posel Forbes Slovenija 19. januarja, 2024 09.54
featured image

Družbeno omrežje Reddit že tri leta razmišlja o prvi javni ponudbi delnic. Po neuradnih informacijah Reutersa naj bi se ta zgodila konec marca.

19. januarja, 2024 09.54

Družbeno omrežje Reddit je zasebno vlogo za prvo javno ponudbo delnic (IPO) vložilo že leta 2021. Sedaj podjetje razmišlja, da javno vlogo odda konec februarja in IPO izvede do konca marca, na podlagi neuradnih virov blizu zadevi poroča Reuters. Dražba bi pokazala, če uporabniki omrežja, sicer znani po svoji podpori “meme” delnicam, podpirajo tudi borzni debi Reddita.

Podjetje iz San Francisca želi na IPO prodati približno 10 odstotkov svojih delnic, so za Reuters še dejali viri. Kakšno vrednotenje iščejo, naj bi bilo znano bližje dražbi. Viri so tudi opozorili, da bi lahko Reddit načrte za IPO odložil, kot se je že zgodilo v preteklosti.

Zakaj ne že prej?

Reddit od svoje ustanovitve leta 2005 še ni ustvaril dobička, je junija lani na omrežju zapisal soustanovitelj Steve Huffman. Večino prihodkov podjetje ustvari z oglaševanjem, nudijo pa tudi premium naročnino za 5,99 dolarja (5,5 evra) na mesec.

Razlog za rdeče številke naj bi bile investicije v platformo, pa tudi dejstvo, da uporabniki Reddita manj klikajo na oglase, kot uporabniki ostalih družbenih omrežij. Načrte za vstop na borzo so med drugim odložili zaradi teh izgub. Upad IPO-jev v zadnjih dveh letih jih je prav tako odvrnil od namere, piše Reuters.

Vrednost podjetja je bila v 2021, ob zadnjem krogu financiranja, ocenjena na okrog 10 milijard dolarjev (9,2 milijarde evrov).

Izvršni direktor in soustanovitelj Reddita Steve Huffman
Izvršni direktor in soustanovitelj Reddita Steve Huffman pravi, da omrežje še ni ustvarilo dobička (Foto: PROFIMEDIA)

“Meme” delnice

Reddit je poznan po svojih nišnih forumih, kjer uporabniki razpravljajo o različnih temah. Predvsem priljubljene so debate o vlaganju, uporabniki Reddita pa so poznani po svoji podpori tako imenovanim “meme” delnicam, kot sta trgovina videoigric GameStop in operater kinodvoran AMC Entertainment.

Mali vlagatelji na strani so bili zaslužni za sago okrog delnice GameStopa, v kateri je spletno navdušenje amaterskih vlagateljev nad delnico izstisnilo velike investicijske sklade z Wall Streeta. Ti so namreč “prodajali na kratko,” torej so stavili na padec delnice, skokovita rast pa jih je pustila z ogromnimi izgubami.

Reddit naj bi za leto 2023 pričakoval oglaševalske prihodke v višini 800 milijonov dolarjev (735 milijonov evrov). Medtem je bilo lansko leto ugodno za družbena omrežja, ki že kotirajo na borzi. Meta Platforms, lastnica omrežij Facebook in Instagram, je več kot potrojila svojo vrednost. Snap, lastnik Snapchata, je zrastel za 60 odstotkov, še poroča Reuters.