Zakaj se evropska podjetja odločajo za vstop na borzo v ZDA

Posel Forbes Slovenija 21. januarja, 2024 10.13
featured image

Podjetja, ki izvedejo prvo javno ponudbo delnic na ameriških borzah, imajo dostop do več kapitala, pravi podpredsednik newyorške borze.

21. januarja, 2024 10.13

Lansko leto ni bilo najbolj ugodno za podjetja, ki so želela debitirati na borzi, saj so bili vlagatelji v pričakovanju recesije zadržani. Vseeno pa ameriški delniški trgi ostajajo najprivlačnejša destinacija za podjetja, ki bi rada zbrala kapital za nadaljno rast.

V lanskem letu je število prvih javnih ponudb delnic (IPO) na območju Evrope, Bližnjega vzhoda, Indije in Afrike upadlo za 39 odstotkov, po podatkih Ernst & Young. Medtem je v obeh Amerikah to število poskočilo za 155 odstotkov na letni ravni. Na borzah v ZDA je bilo lani 132 IPO-jev, na londonski pa 23.

Med evropskimi podjetji, ki so se v zadnjih mesecih odločila za premik preko luže, je nemško kemično podjetje Linde, irski proizvajalec gradbenih materialov CRH in britansko podjetje za polprevodnike Arm Holdings. Vsa tri so se odločila za borzo v New Yorku.

Podpredsednik newyorške borze (NYSE) John Tuttle je za portal Euronews ob robu Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu pojasnjeval, zakaj.

Podpredsednik newyorške borze John Tuttle
Podpredsednik newyorške borze John Tuttle z japonskim premierom Fumiom Kišido (Foto: PROFIMEDIA)

Dostop do kapitala

“Ne glede na to, kako gledate na podatke, so ZDA najgloblji bazen likvidnosti in kapitala na svetu, ki ima najširšo bazo vlagateljev,” je dejal Tuttle. “Ima veliko analitikov in vlagateljev, ki so osredotočeni na rast, ne le na dividende in vrednost.”

Kotacija na eni izmed ameriških borz obenem nudi možnost vključitve v širši nabor indeksov kot drugod. To podjetjem omogoča dostop do več kapitala in bolj stabilno bazo vlagateljev, kar lahko za podjetje pomeni tudi večje vrednotenje.

Razlika je po Tuttlovem mnenju tudi v birokraciji. Ameriška regulacija naj bi bila bolj vabljiva, saj med drugim ponuja ugodnosti in spodbude za tehnološka podjetja, sploh na podorčju polprevodnikov in umetne inteligence. Tudi do kriptovalut je manj stroga, doda.

Newyorška borza NYSE
Newyorška borza NYSE običajno podjetje, ki pri njih izvede IPO, projecira na pročelju zgradbe (Foto: PROFIMEDIA)

Vpliv volitev v ZDA

Mnogi evropski opazovalci se sprašujejo, kako bi prihajajoče volitve v ZDA lahko vplivale na tamkajšnje trge. Na trg IPO-jev po besedah Tuttla verjetno ne bodo imele tolikšnega vpliva, kot večina ljudi verjame.

“Celo tukaj v Davosu slišite veliko retorike, da v volilnem letu pričakujemo tišji trg. Ne verjamem v to. Seveda se lahko okna za IPO-je nekoliko zožijo,” je dejal. “Vendar mislim, da lahko visokokakovostna podjetja pridejo na trg, ko bodo pripravljena. V letu 2024 imamo v načrtih lansiranje veliko visokokakovostnih podjetij.”

Vendar pa bodo vse slabše poslovno razpoloženje in zaupanje v vlade, pa tudi upočasnjena svetovna gospodarska rast in visoka brezposelnost leta 2024 verjetno še naprej vplivali na svetovne trge IPO.