Šef OpenAI naj bi zbiral milijarde za tovarne čipov. Zakaj je to pomembno

Tehnologija Forbes 20. januarja, 2024 12.41
featured image

Sam Altman, prvi mož podjetja, ki je razvilo hit umetne inteligence ChatGPT, se po neuradnih poročilih podaja v proizvodnjo polprevodnikov.

20. januarja, 2024 12.41

Izvršni direktor OpenAI Sam Altman je v procesu zbiranja sredstev za mrežo tovarn za proizvodnjo polprevodnikov, poroča Bloomberg. Novica prihaja sredi več milijard dolarjev vredne proizvodne tekme za čipe – tehnologijo, ki je ključnega pomena za proizvodnjo potrošniškega blaga in izdelkov umetne inteligence.

Altman se je pogovarjal z velikimi potencialnimi vlagatelji, ki bi pomagali financirati mrežo tovarn čipov, še piše Bloomberg, ki se sklicuje na anonimne vire, seznanjene s pogovori.

Med podjetji, ki so v stiku z Altmanom, so investicijske družbe, kot sta tehnološka skupina G42 iz Abu Dabija in skupina SoftBank iz Tokia, je dodal Bloomberg. Projekt naj bi vključeval tudi največje proizvajalce čipov.

Silikonski polprevodnik
Silikonski polprevodniki so ključni sestavni del mnogih naprav, ki jih uporabljamo vsak dan (Foto: PROFIMEDIA)

Ključna dejstva

Nadaljnjih podrobnosti o Altmanovih ciljih s projektom v zgodnji fazi je malo. Njegov potencialni uspeh bi lahko igral vlogo v sedanji vojni čipov med ZDA in Kitajsko, ki obe želita okrepiti svojo proizvodnjo čipov za aplikacije v umetni inteligenci ter vojaškem in potrošniškem sektorju.

Ni jasno, kje bi tovarne čipov dejansko stale. Toda njihova namestitev v ZDA bi lahko pomagala proizvodni moči države, saj trenutno doma proizvede okoli 12 odstotkov svetovnih čipov. Pri tem se zaradi nižanja proizvodnih stroškov močno zanaša na zunanje izvajalce.

Altmanov projekt bi se verjetno uresničil skupaj z naraščajočim povpraševanjem po čipih v bližnji ali srednji prihodnosti. Povečuje se namreč uporaba polprevodnikov v vozilih, še vedno pa obstajajo geopolitična in trgovinska tveganja, poroča S&P Global.

Letni prihodki od polprevodnikov so lani do novembra znašali 48 milijard dolarjev (44 milijard evrov), poroča Bloomberg. To je 5,3-odstotno povečanje v primerjavi z letom prej.

OpenAI, G42 in SoftBank se niso takoj odzvali na Forbesovo prošnjo za komentar.

Nekdanji šef OpenAI Sam Altman
Altman se zaveda, da so napredni polprevodniki ključni za nadaljni razvoj umetne inteligence (Foto: PROFIMEDIA)

Ozadje

Polprevodniki so majhni moduli, procesorji in druge vrste čipov, ki jih najdemo v elektroniki, med drugim v avtomobilih, medicinskih napravah, računalnikih, orožju, telefonih in sistemih čiste energije.

ZDA so vložile milijarde dolarjev v polprevodniško industrijo. Pri tem je več deset podjetij, vključno z Intelom in Qualcommom, obljubilo skoraj 200 milijard dolarjev za projekte proizvodnje čipov med letoma 2020 in 2023, poroča New York Times.

Joe Biden in Xi Jinping
Ameriški predsednik Joe Biden in kitajski predsednik Xi Jinping. ZDA in Kitajska sta sredi tekme za prevlado na področju polprevodnikov. (Foto: PROFIMEDIA)

Predsednik Joe Biden je leta 2022 sprejel zakon o čipih in znanosti (Chips Act). Ta je usmeril 280 milijard dolarjev sredstev v naslednjih desetih letih za raziskave in razvoj polprevodnikov, proizvodnjo in vzpostavitev dobavnih verig.

Bidnova administracija je uvedla tudi omejitve izvoza čipov in orodij za izdelavo čipov na Kitajsko. Povečuje se namreč zaskrbljenost vlade glede razvoja vojaške tehnologije in umetne inteligence v Pekingu.

Kitajska, ki ima prednost v v obliki obilice naravnih virov, potrebnih za proizvodnjo čipov, bi se lahko letos soočila z dodatnimi omejitvami, poroča NBC News, ki se sklicuje na Dana Hutchesona, podpredsednika in višjega raziskovalca pri družbi za obveščanje o polprevodnikih TechInsight.

Avtor članka je Antonio Pequeño IV.