Novi lastnik Mercatorja: Vstop Fortenove na borzo edina resna rešitev

Posel Forbes Slovenija 19. januarja, 2024 16.51 > 19. januarja, 2024 16.52
featured image

Pavao Vujnovac, novi večinski lastnik hrvaške Fortenove, ki ima v lasti tudi Mercator, želi skupino pripraviti na prvo javno ponudbo delnic, takoj ko bo zaključeno refinanciranje 1,2 milijarde evrov vrednega posojila za reševanje družbe, je za Bloomberg razkril plinski magnat.

19. januarja, 2024 16.51 > 19. januarja, 2024 16.52

Prva javna ponudba delnic (IPO) je edina resna rešitev za Fortenovo, je Vujnovac povedal Bloombergu v sredo v svoji pisarni v Zagrebu, piše Forbes Hrvaška. Ob tem je poudaril, da se bodo priprave za kotacijo na borzi začele takoj, ko bo zagotovljen denar za refinanciranje posojila v višini 1,2 milijarde evrov, ki zapade novembra.

“Refinanciranje tega dolga bi bilo najbolje urediti z regionalnimi bankami. Fortenova se z nekaterimi že pogaja in mislim, da ne bo težav z refinanciranjem,” je dejal. Dodal je še, da je Fortenova največji korporativni sistem v regiji in da je interes že izrazilo več bank.

Bloomberg kot novega večinskega lastnika Fortenove predstavlja Vujnovca, podjetnika, ki je bil na hrvaškem gospodarskem prizorišču prej znan po svojih plinskih poslih. Delničarji so se dogovorili za odkup približno polovice delnic družbe. Te so bile prej v lasti sankcioniranih ruskih bank.

Vrednost delnic Sberbank in VTB Bank je ocenjena na med 500 in 660 milijoni evrov. Ti zneski so presenetili javnost, saj je bil enak lastniški delež ponujen upokojencem po oceni 1,15 milijarde evrov.

Pavel Vujnovac
Vujnovac želi Fortenovo lansirati na borzo (Foto: Matija Habljak/PIXSELL/BOBO)

Spomnimo, v torek, 19. decembra 2023, je bila na skupščini delničarjev na Nizozemskem potrjena transakcija spremembe lastniške strukture skupine Fortenova. S tem so bile sankcionirane ruske banke izločene kot delničarke . “Da bi ne glede na stopnjo interesa delničarjev za dodatno naložbo zagotovili varno razpoložljivost sredstev, potrebnih za sklenitev posla po dogovorjeni ceni, se je družba Open Pass Ltd. zavezala, da bo zagotovila plačilo celotnega dogovorjenega zneska, če bo potrebno,” so sporočili iz skupine Fortenova. Open Pass je v večinski lasti Vujnovca.

Po kotaciji brez večinskega lastnika

Ruske banke so zaradi vojne v Ukrajini pod sankcijami Evropske unije. Zato bodo lahko z izplačanim zneskom razpolagale šele, ko bodo sankcije odpravljene, čeprav naj bi bila transakcija izvedena že aprila. Takšna lastniška struktura je povzročala tudi težave pri pogajanjih za ugodnejše pogoje refinanciranja dolgov. Bloomberg poroča, da je bil lani podaljšan izjemno neugoden kreditni dogovor s HPS Investment Partners z obrestno mero euribor plus 7,3 odstotka.

Po IPO podjetje ne bo imelo večinskega lastnika, je za Bloomberg poudaril Vujnovac in dejal, da bi bilo za Fortenovo najbolje, če bi bili lastniki iz različnih panog in da bi bila to skupina “močnih, strateških vlagateljev, ki poznajo regijo.”

Po Bloombergovem indeksu milijarderjev je Vujnovčevo premoženje vredno najmanj 765 milijonov dolarjev (703 milijonov evrov), še piše Forbes Hrvaška.