Velikan z Wall Streeta povedel v tekmi bitcoin skladov

Posel Jan Artiček 19. januarja, 2024 16.06
featured image

Po štirih dneh trgovanja je prvo milijardo dolarjev vloženih sredstev zabeležil indeksni sklad BlackRocka, iShares Bitcoin ETF.

19. januarja, 2024 16.06

Ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je prejšnji teden odobrila 10 indeksnih skladov (ETF), vezanih na promptno ceno kriptovalute bitcoin. Lastniki teh skladov, ki kotirajo na borzah v ZDA, so tudi nekatere največje investicijske družbe z Wall Streeta. Prav največji upravitelj premoženja na svetu BlackRock je prevzel vodilno vlogo v tekmi za sredstva vlagateljev.

BlackRockov sklad iShares Bitcoin ETF je prvi med novimi finančnimi inštrumenti, ki je zbral več kot milijardo dolarjev sredstev, piše Reuters. To mu je po podatkih banke JPMorgan uspelo v štirih trgovalnih dneh do 17. januarja. Sledi investicijski velikan Fidelity, ki je s skladom Wise Origin Bitcoin ETF v istem času zbral 874 milijonov dolarjev.

Skupaj je devet novih ETF-ov v štirih dneh zbralo 2,9 milijarde dolarjev, še kažejo podatki. BlackRock tako pomeni dobro tretjino vseh prilivov v te sklade.

Največji upravitelj premoženja na svetu, sklad BlackRock
Sklad BlackRock je največji upravitelj premoženja na svetu. V letu 2023 je upravljal z več kot 9 tisoč milijardami dolarjev premoženja (Foto: PROFIMEDIA)

Napaka sklada Grayscale in stava Cathie Wood

Eden izmed odobrenih skladov, Grayscale Bitcoin Trust, se je uštel pri provizijah. Grayscale namreč zaračunava višjo upravljalsko provizijo kot tekmeci, okrog 1,5 odstotka. Zato je v prvih štirih dneh trgovanja zabeležil 1,6 milijarde dolarjev odlivov, poroča Reuters. Ta sredstva so v veliki meri romala k BlackRocku in Fidelityju, pa piše Bloomberg.

Grayscalov sklad se je sicer v ETF pretvoril iz sklada zaprtega tipa, ki je bil prav tako vezan na bitcoin. To je investicijski sklad, ki ob ustanovitvi izda določeno število delnic, nato pa se zapre za nov kapital. Grayscale, ustanovljen že leta 2013, je imel ob pretvorbi pod upravljanjem 26 milijard dolarjev sredstev. Tudi z nedavnimi odlivi ostaja največji po količini sredstev.

Nov ETF z bitcoini ima tudi investicijski sklad Ark Investment, ki ga vodi Cathie Wood. Ta kar sama kupuje delnice v novoustanovljenem ARK 21 Shares Bitcoin ETF, da bi ta dobil zadosten obseg, ki bi privabil institucionalne vlagatelje. S prodajo 16 milijonov dolarjev v delnicah konkurenčnega bitcoin ETF-a je kupila dobrih 360 tisoč delnic v lastnem indeksnem skladu, poroča Bloomberg.

Vlagateljica in izvršna direktorica sklada ARK Invest Cathie Wood
Vlagateljica in izvršna direktorica sklada ARK Invest Cathie Wood vlaga v delnice lastnega sklada (Foto: PROFIMEDIA)

Padec bitcoina

Odobritev skladov za bitcoin pomeni večjo legitimnost. Pregovorno nihajno finančno sredstvo bo z vstopom na borzo dostopno več vlagateljem. Med temi so tudi institucionalni vlagatelji, ki praviloma vlagajo konzervativno, na primer pokojninski skladi, nam je pojasnil Nejc Bizjak, vodja poslovnih operacij pri kriptomenjalnici Bitstamp.

Sam bitcoin, največja kriptovaluta po tržni vrednosti, sicer od odobritve skladov pada. Na dan 11. januarja, ko je SEC oznanil odločitev, je bila cena za digitalni kovanec okrog 46.300 dolarjev. Trenutno znaša okrog 41 tisoč dolarjev. To je približno 11-odstotni padec.