Slovenska podjetja se v 2024 bojijo naravnih ujm

Novice Forbes Slovenija 20. januarja, 2024 08.58
featured image

Medtem ko so globalna podjetja v letu 2024 najbolj zaskrbljena zaradi kibernetskih napadov, slovenska podjetja skrbijo predvsem naravne nesreče.

20. januarja, 2024 08.58

Podjetja na globalni ravni za največje tveganje poslovanju v letošnjem letu vidijo kibernetske napade, ugotavlja raziskava družbe Allianz. Podatki za Slovenijo, ki je bila letos prvič vključena v raziskavo, kažejo, da so slovenska podjetja najbolj zaskrbljena zaradi naravnih nesreč, kot so nevihte, poplave in potresi, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kibernetski incidenti so že tretje leto zapored na vrhu barometra tveganj družbe Allianz. Na prvo mesto jih je postavilo 36 odstotkov anketiranih podjetij, predvsem iz Avstralije, Francije, Nemčije, Indije, Japonske, Združenega kraljestva in ZDA.

Podjetja najbolj skrbijo vdori v podatke, napadi na kritično infrastrukturo in fizična sredstva, so v sporočilu za javnost pojasnili pri Allianz Slovenija.

“Vse večje število incidentov zaradi slabe kibernetske varnosti, zlasti na mobilnih napravah, pomanjkanje milijonov strokovnjakov za kibernetsko varnost in grožnja, s katero se srečujejo manjša podjetja zaradi odvisnosti od zunanjih izvajalcev IT-storitev, bodo po pričakovanjih tudi v letu 2024 gonilni dejavniki kibernetske dejavnosti,” je ocenil vodja za kibernetsko varnost pri Allianz Commercial Scott Sayce.

Opozorilo za računalniški virus
KIbernetska varnost s težavo dohaja vse bolj zmogljive načine dekripcije (Foto: PROFIMEDIA)

Dobavne verige in naravne nesreče

Drugo mesto med tveganji so z 31 odstotki zasedli obratovalni zastoji, npr. zaradi motenj v dobavni verigi. “Ta rezultat odraža medsebojno povezanost v vse bolj nestanovitnem globalnem poslovnem okolju, pa tudi močno odvisnost od dobavnih verig kritičnih izdelkov ali storitev,” so zapisali pri Allianzu.

Na tretje mesto so podjetja postavila naravne nesreče (26 odstotkov). Marsikje po svetu, med drugim na Hrvaškem, Madžarskem, v Grčiji in Mehiki, so te zasedle prvo mesto.

Slovenska podjetja zaznamovale lanske poplave

Med te države sodi tudi Slovenija, kjer so avgusta lani pustošile najhujše poplave v zgodovini države. Kot so spomnili v Allianzu, so te poplave povzročile tudi enega največjih dogodkov v dobavni verig. Prišlo je namreč do zamud pri proizvodnji in pomanjkanja delov za evropske proizvajalce avtomobilov.

KLS Ljubno, Mirko Strašek
Avgustovske poplave so ustavile proizvodnjo v podjetju KLS Ljubno, ki ga vodi Mirko Strašek. Zaradi tega je za nekaj časa brez sestavnih delov ostal tudi velikan Volkswagen (Foto: STA)

Naravne nesreče je na prvo mesto uvrstilo 59 odstotkov sodelujočih slovenskih podjetij. Nevarnost požarov in eksplozij je s 47 odstotki zasedla drugo mesto na lestvici barometra tveganj. Na tretjem mestu se nahajajo podnebne spremembe (35 odstotkov).

Kibernetski incidenti so v Sloveniji zasedli šesto mesto. Delijo si ga s tatvinami oziroma goljufijami, pomanjkanjem delovne sile, odpoklici izdelkov ter političnimi tveganji in nasiljem.

Zaradi oboroženih konfliktov na Bližnjem vzhodu in vojne v Ukrajini ter napetosti med Kitajsko in ZDA so politična tveganja na globalni ravni zasedla osmo mesto na barometru. Pomanjkanje kvalificirane delovne sile pa je z osmega padlo na deseto mesto. Podjetja najtežje najdejo strokovnjake za informacijsko tehnologijo ali podatke, še poroča STA.