Zakaj mnogi Rusi to zimo zmrzujejo v svojih domovih?

Novice Forbes Slovenija 20. januarja, 2024 15.04
featured image

V Rusiji prihaja do večjih izpadov pri ogrevanju, kar je v veliki meri posledica zastarele sovjetske infrastrukture.

20. januarja, 2024 15.04

Po začetku vojne v Ukrajini in zaprtju ruskih plinovodov v Evopo so se nekateri uradniki v Kremlju nadejali, da Evropejci ne bodo preživeli hladne zime brez ruskega zemeljskega plina. A to zimo je energetska velesila Rusija tista, ki zaradi propadajoče infrastrukture ne uspe ogreti več tisoč državljanov ravno v času ekstremno nizkih temperatur, poroča nemški portal DW.

Val izpadov v omrežjih se je začel že decembra in se nadaljeval v novo leto. V mestu Nižni Novgorod, ki se nahaja 400 kilometrov vzhodno od Moskve, je razneslo večjo ogrevalno cev. Ulico je zalila vrela voda, ki je opekla vsaj 16 ljudi, medtem pa je okrog 3.000 prebivalcev mesta ostalo brez gretja.

Dan prej je v mestu Orel, nedaleč stran od ukrajinske meje, odpoved ogrevalne postaje odrezala dostop do ogrevanja domovom, vrtcem in šoli, kjer je vrela voda prav tako izbruhnila iz parnih grelcev med poukom.

Najhujši izpad se je zgodil v mestu Klimovsk v moskovski regiji. Po novem letu, 4. januarja, je temperatura tam upadla na -34 stopinj Celzija, lokalna toplarna pa je prenehala delovati. Brez gretja je za več dni ostalo 20 tisoč prebivalcev, kar je skoraj polovica okraja.

Toplarna v ruskem Klimovsku
Toplarna v ruskem Klimovsku je prenehala delovati, ko je temperatura padla na -34 stopinj Celzija (Foto: PROFIMEDIA)

Kdo je odgovoren

Guverner moskovske oblasti Andrej Vorobjev je – po treh dneh brez odziva – odgovornost za izpad pripisal “kotlovnici, ki je v zasebni lasti.” Napovedal je tudi preiskavo in obtožil lastnika, ki živita v tujini, da ju ni bilo moč priklicati. Ruski predsednik Vladimir Putin je guverjerju naročil, naj toplarno nacionalizira.

A pozen odziv bi lahko bil posledica dejstva, da toplarna deluje na območju aktivne tovarne streliva, še piše DW. To naj bi bilo v času Sovjetske zveze, ko je bila zgrajena večina ruske energetske infrastrukture, običajno.

Prav dejstvo, da Rusija ni posodobila svoje infrastrukture že od sovjetskih časov, pa kot glavni razlog za izpade vidi ena od delničark v omenjeni tovarni streliva, v Nemčiji živeča Marina Saharova. Za izpad po njenem ni kriva kotlovnica znotraj tovarne, je povedala za DW, temveč ogrevalno omrežje izven tovarne.

Po navedbah strokovnjakov naj bi zastarelo ogrevalno omrežje v Rusiji povzročalo težave zlasti na območjih, kjer je od sovjetskih časov populacija občutno narasla. V mnogih delih države pa so še vedno v uporabi cevi, ki so že davno odlužile 25 let predvidene življenjske dobe.

Tovarna streliva v ruskem Klimovsku
V tovarni streliva v ruskem Klimovsku deluje toplarna, ki je več tisoč prebivalcev mesta pustila brez gretja (Foto: PROFIMEDIA)

Kremelj se zaveda problema

Pred kratkim so oblasti začele prevzemati bolj neposredno vlogo pri upravljanju ogrevalnega omrežja. Uradniki v Kremlju so nakazali, da bodo sprostili več sredstev za ta namen.

“Še vedno uporabljamo javno infrastrukturo, ki je bila narejena v času Sovjetske zveze,” je povedala Svetlana Razvorotneva, ruska poslanka in članica odbora za urbanizem. “Nismo vlagali v modernizacijo. Namesto tega smo vlagali v vzdrževanje vse te zastarele infrastrukture.”

Dodala je, da je nujno treba zamenjati okoli 40 odstotkov javnega toplovodnega omrežja. Ruska država namerava po navedbah Razvorotneve v naslednjih dveh letih v posodobitev sistema vložiti 150 milijard rubljev (1,55 milijarde evrov), poroča DW.