Je Nemčija znova bolnik Evrope ali potrebuje le skodelico kave?

Novice Forbes Slovenija 20. januarja, 2024 10.28
featured image

Nemški finančni minister je zavrnil namige, da je njegova država znova postala "bolnik" Evrope. Samo malo je utrujena in potrebuje "skodelico kave", je dejal v petek.

20. januarja, 2024 10.28

Nemško gospodarstvo, ki je bilo dolgo gonilo rasti v Evropi, se je lani skrčilo za 0,3 odstotka. To je verjetno najšibkejša predstava med večjimi državami v regiji. Nekateri analitiki leta 2024 napovedujejo stagnacijo, poroča CNN.

“Vem, kaj si mislite nekateri: Nemčija je verjetno bolnik. Nemčija ni bolnik. Nemčija je utrujen človek po kratki noči,” je dejal Christian Lindner na Svetovnem gospodarskem forumu v švicarskem Davosu.

“Nizka pričakovanja rasti so delno budnica, zdaj pa popijemo dobro skodelico kave.”

Lindner je dejal, da je Nemčija “na začetku obdobja novih strukturnih reform”, čeprav ni navedel podrobnosti.

Nemški finančni minister Christian Lindner
Nemški finančni minister Christian Lindner (tretji z leve) je govoril na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu (Foto: PROFIMEDIA)

Neblesteč vzdevek

Država je v poznih 90. letih prejšnjega stoletja postala znana kot “bolnik Evrope”, ko je njeno gospodarstvo nazadovalo in brezposelnost močno narasla. Nemčija je ta vzdevek pustila za seboj z uvedbo vrste reform trga dela. Njeno gospodarstvo se je razmahnilo v desetletju po svetovni finančni krizi leta 2008.

Lansko krčenje največjega evropskega gospodarstva je bilo prvo po začetku pandemije Covid-19. Nemčiji se je komaj uspelo izogniti recesiji, so v ponedeljek pokazali uradni podatki, vendar njena šibkost povečuje tveganje za krčenje gospodarstva v evrskem območju.

“Jasno je, da je bila Nemčija lani najslabša med glavnimi gospodarstvi evroobmočja,” je v petkovem zapisu zapisal Daniel Kral, vodilni ekonomist pri Oxford Economics.

Nemški zvezni statistični urad je padec bruto domačega proizvoda pripisal “večkratnim krizam”, vključno z zgodovinsko povišano stopnjo inflacije, visokimi obrestnimi merami ter šibkim domačim in tujim povpraševanjem po nemškem blagu.

Vloga energije

Zgodovinska odvisnost Nemčije od ruskega zemeljskega plina se je leta 2022 izkazala kot njena Ahilova peta. Evropske cene energije so že rasle, ko jih je ruska invazija na Ukrajino v začetku tistega leta dvignila na rekordno visoko raven. Moskva je nato zmanjšala dobavo plina v evropske države.

Energetska kriza je ohromila dele nemške industrije. Cene zemeljskega plina so od takrat padle in Berlin je našel nove dobavitelje plina, ki bodo nadomestili Rusijo, vendar je kriza vrgla dolgo senco.

Kemična tovarna v okolici Frankfurta
Energetska kriza zaradi prekinjene dobave ruskega plina je oklestila nemško industrijo (Foto: PROFIMEDIA)

“V zadnjih 18 mesecih smo morali na novo izumiti nemško energetsko infrastrukturo in oskrbo. Naše gospodarstvo je pokazalo odpornost,” je v Davosu dejal Lindner.

Medtem ko je proizvodnja avtomobilov in druge transportne opreme v državi lani zabeležila rast, je proizvodnja upadla v energetsko intenzivni kemični in kovinski industriji. Na splošno se je industrijska proizvodnja – v kateri prevladuje predelovalna dejavnost – skrčila za dva odstotka, še piše CNN.

Gospodarske težave Kitajske so prizadele tudi Nemčijo, grozi pa še eno veliko tveganje: ladijska kriza v Rdečem morju. Tesla je že sporočila, da bo od 29. januarja njena berlinska tovarna električnih vozil v mirovanju zaradi zamud pri dobavi delov.