Čas za odmor? Instagram bo najstnike “dregnil” ob prekomerni uporabi

Tehnologija Forbes 21. januarja, 2024 14.49
featured image

Družbeno omrežje Instagram se z novo funkcijo "nočnih dregljajev" odziva na kritike, da slabo vpliva na mlade uporabnike.

21. januarja, 2024 14.49

Lastnik Instagrama in Facebooka, Meta Platforms, je v četrtek napovedal, da bo Instagram začel pošiljati “nočne dregljaje” najstniškim uporabnikom, ki v aplikaciji pozno zvečer preživijo več kot 10 minut. To je najnovejša poteza, s katero skuša podjetje ob vse glasnejših pozivih za strožje omejitve in starševski nadzor pomagati mlajšim uporabnikom pri upravljanju njihove uporabe družbenih omrežij.

Sodeč po obvestilu Mete, objavljenem v četrtek, se bo sporočilo glasilo: “Čas za odmor? Postaja pozno. Razmislite, da bi nocoj zaprli Instagram.”

Najstniški uporabniki obvestil ne bodo mogli izklopiti. Meta je za portal TechCrunch povedala, da se bodo ta začela pojavljati po 22. uri. Se pa lahko uporabniki odločijo, da jih ignorirajo.

V objavi je Meta dejala, da uvaja dregljaje, ker je “spanje pomembno, zlasti za mlade”.

Instagram zahteva, da so uporabniki aplikacije stari vsaj 13 let. Zahteva tudi potrditev starosti. Pri tem morajo uporabniki navesti svoj rojstni dan, identifikacijo s fotografijo ali predložiti video selfi.

Najstnik na družbenem omrežju
Sporočilo o prekomerni uporabi bodo mladi na Instagramu prejeli po 10. uri zvečer (Foto: PROFIMEDIA)

Skrivanje spornih vsebin

To ni prva sprememba, ki jo je podjetje letos uvedlo za omejitev uporabe med najstniki. Devetega januarja je Meta objavila, da bo začela “skrivati več vrst vsebine za najstnike na Instagramu in Facebooku” in bo samodejno nastavila račune najstnikov na “najbolj restriktivne nastavitve nadzora vsebine.”

Meta je uporabila objave o samopoškodovanju kot primer tega, kaj bi lahko v bodoče skrili pred najstniki. Družba je dejala, da je razprava sicer pomembna in bi vsebina lahko pomagala pri destigmatizaciji vprašanja, vendar pa je “tema zapletena in ni nujno primerna za vse mlade”.

Najstnica na družbenem omrežju
Družbena omrežja že skušajo skriti škodljivo vsebino pred mladimi uporabniki (Foto: PROFMEDIA)

Podpora odraslih

Glede na raziskavo raziskovalnega centra Pew iz oktobra lani je 81 odstotkov odraslih naklonjenih soglasju staršev za mladoletno uporabo družbenih omrežij.

Ista raziskava je pokazala, da le 46 odstotkov najstnikov podpira soglasje staršev.

Preiskave

Leta 2021 je Wall Street Journal objavil preiskavo, v kateri je ugotovil, da je Facebook vedel za škodljiv vpliv Instagrama na najstnice, potem ko so interni raziskovalci opravili “globoko analizo duševnega zdravja najstnikov”. Ugotovili so, da Instagram poslabša težave s telesno podobo ene od treh najstnic in da “najstniki krivijo Instagram za povečanje stopnje anksioznosti in depresije,” poroča Journal.

Zgodba je vodila do več preiskav Mete s strani državnih tožilcev in znova vrgla žaromet na to, kako družbeni mediji vplivajo na mlade uporabnike. Meta je zanikala, da izvaja raziskave in ignorira rezultate, “če so ugotovitve neprijetne za podjetje”, in poročanje WSJ označila za “napačno opredelitev našega dela”.

Nacionalni odziv ni bil osredotočen le na Meto. Več državnih tožilcev je marca 2022 napovedalo tudi preiskavo morebitne škode, ki jo mlajšim uporabnikom povzroča TikTok. Od takrat so številne zvezne države v ZDA razmišljale – Montana je celo sprejela zakon, ki je bil pozneje ocenjen kot protiustaven – o prepovedi TikToka zaradi možnih vplivov na najstnike in zaradi varnostnih pomislekov.

Najstniki na družbenih omrežjih
Podjetja uvajajo tudi možnosti starševskega nadzora nad profili svojih otrok (Foto: PROFIMEDIA)

Dosedanji ukrepi

Kot odgovor na vse večjo zaskrbljenost so družbena omrežja ponovila svoje zaveze ohranjanju varnosti aplikacij za mlade uporabnike in izdala številne nove funkcije.

Novembra je Meta izdala “nadzorna orodja” na Facebooku, Instagramu, Messengerju in Horizon Worlds. Ta so staršem omogočila, da vidijo, koliko časa njihovi otroci preživijo v aplikacijah. Upravljajo lahko tudi količino časa, ki jim je dovoljen na spletu.

TikTok je marca lani izdal podobno funkcijo kot Instagramovi dregljaji. Funkcija je za račune uporabnikov, ki so mlajši od 18 let, uvedla samodejno 60-minutno omejitev časa pred zaslonom na dan. Zahtevala je tudi vpis gesla, da so ostali v aplikaciji, ko je bil čas presežen, poroča TechCrunch.

Avtorica članka je Molly Bohannon.