Putin po vzhodni Evropi išče lastnino ruskega cesarstva in Sovjetske zveze

Novice Forbes Slovenija 21. januarja, 2024 13.07
featured image

Ruski predsednik bo državna sredstva namenil posebnemu oddelku, katerega naloga je poiskati izgubljeno lastnino preteklih režimov.

21. januarja, 2024 13.07

V četrtek zvečer je ruski predsednik Vladimir Putin sprejel odlok za ustanovitev in financiranje skupine, ki bo na nekdanjih ozemljih ruskega cesarstva in Sovjetske zveze iskala izgubljeno imperialno lastnino, poroča Bloomberg.

Iz Putinovega odloka ni razvidno, kolikšna so sredstva, niti kakšno lastnino naj bi skupina iskala. Piše le, da bo naloga skupine zagotoviti, da se uveljavi ruske lastninske pravice.

Glede na že tako napeto varnostno ozračje v Evropi, ki se je začelo z rusko invazijo na Ukrajino februarja 2022, imajo razloge za nelagodje predvsem države vzhodne Evrope. Prav na tem območju sta se namreč razprostirala oba imperija.

Rusko cesarstvo je obsegalo današnje ozemlje Poljske, baltskih držav in Finske. Leta 1922 ga je nasledila komunistična Sovjetska zveza pod vodstvom Vladimirja Lenina. Ta je vključevala večino ozemlja cesarstva, z izjemo Poljske in Finske. Sovjetska zveza je razpadla leta 1991, ko so baltske države, skupaj z Belorusijo, Ukrajino, kavkaškimi državami in osrednjeazijskimi pridobile neodvisnost.