Amazon z veliko investicijo širi svoj “oblak” na Japonsko

Tehnologija Forbes Slovenija 21. januarja, 2024 11.37
featured image

Ameriški velikan spletne trgovine Amazon bo vložil 14 milijard evrov za razvoj svojih računalniških storitev v oblaku na Japonskem.

21. januarja, 2024 11.37

Ponudnik računalniških storitev v oblaku Amazon Web Services (AWS) namerava do leta 2027 v razširitev poslovanja na Japonskem vložiti 2260 milijard jenov (14 milijard evrov). Sredstva bo vložil v svojo tamkajšnjo infrastrukturo storitev v oblaku, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

AWS bo investiral v razširitev svojih oblačnih zmogljivosti v velemestih Tokio in Osaka. S tem naj bi zadostil povečanemu povpraševanju strank, ki jih je “več stotisoč”, so pred nekaj dnevi sporočili iz družbe.

Po navedbah podjetja bodo naložbe prispevale 5.570 milijard jenov (34,6 milijarde evrov) k japonskemu bruto domačemu proizvodu. Ustvarile naj bi tudi več kot 30.500 delovnih mest v državi.

Jeff Bezos, Amazon
Ustanovitelj Amazona Jeff Bezos je z 9,5 odstotnim deležem še vedno največji delničar podjetja (Foto: PROFIMEDIA)

Ključen razvoj digitalne infrastrukture

“Naša naložba bo pospešila digitalno transformacijo še več strank v javnem in zasebnem sektorju ter spodbudila napredek umetne inteligence in strojnega učenja,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal predsednik in generalni direktor japonske podružnice AWS Tadao Nagasaki.

Japonska vlada je napoved Američanov pozdravila. “Razvoj digitalne infrastrukture na Japonskem je ključen za krepitev industrijske konkurenčnosti države. Podatkovni centri igrajo pri tem pomembno vlogo,” je dejal nekdanji minister za digitalizacijo Takuya Hirai.

Ameriška družba je že med letoma 2011 in 2022 v gradnjo infrastrukture in omrežij ter delovanje in vzdrževanje podatkovnih centrov na Japonskem vložila 1.510 milijard jenov (9,4 milijarde evrov), še poroča STA.