Slovenci pokupili največ nepremičnin na Hrvaškem, prehiteli tudi Nemce

Nepremičnine Forbes Slovenija 21. januarja, 2024 11.50
featured image

Slovenci so lani na Hrvaškem kupili dobrih 3.300 nepremičnin in s tem prehiteli doslej vodilne Nemce. Prodaja nepremičnin v državi je sicer upadla.

21. januarja, 2024 11.50

Na Hrvaškem se je število prodanih nepremičnin lani znižalo, so se pa na prvo mesto med kupci zavihteli Slovenci. V naši južni sosedi so Slovenci kupili 3.392 nepremičnin, sto več kot leto prej, na podlagi podatkov hrvaškega finančnega ministrstva poroča Jutarnji list.

S prevzemom evra je sicer lani upadlo zanimanje tujih kupcev, ki so sicer zaslužni za več kot tretjino nakupov. Doslej vodilni Nemci so lani kupili okrog tri tisoč nepremičnin oziroma 20 odstotkov manj kot v 2022. Med nemškimi kupci je tudi mnogo izseljencev iz Hrvaške, še poroča hrvaški časnik.

Promet je lani tudi na splošno upadel. Manjšo prodajo so zabeležili v 12 županijah, večjega pa v devetih. V Zagrebu so prodali dobrih 18 tisoč nepremičnin oziroma 7,2 odstotka manj kot leto prej. V splitsko-dalmatinski županiji pa je promet upadel za 10 odstotkov, na 10.500 prodanih nepremičnin.

Hrvaška, nepremičnine
Slovenci so lani kupili 3.392 nepremičnin na Hrvaškem (Foto: PROFIMEDIA)

Največjo rast prometa, kar 52-odstotno, je po podatkih ministrstva za finance zabeležila Varaždinska županija. Tam je bilo prodanih dobrih 5.300 nepremičnin.

Četrtino vseh prodanih nepremičnin so predstavljale poslovne, proizvodne in trgovske zgradbe ter gostinsko-turistični obrati. Sledijo kmetijska zemljišča ter stanovanja in apartmaji, oboje z okrog 20-odstotnim deležem. Na četrtem mestu so gradbena zemljišča, še kažejo podatki.